Edvard Grieg

Biografi om Edvard Grieg. Ble levert som et foredrag om en norsk komponist i 10. klasse.

Karakter: 6

Sjanger
Biografi
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2004.12.13

Edvard Grieg ble født 15. juni 1843. Han vokste opp i en velstående familie. Moren het Gesine og faren Alexander. Han hadde søsknene John, Maren, Ingeborg Benedicte og Elisabeth.

 

Edvard viste tidlig interesse for musikk, spesielt pianoet. Siden Edvard ikke var den eldste sønnen, slapp han å ta en utdanning som tok sikte på å overta familiebedriften.(dette ble Johns karriere)

 

På skolen var han ingen disiplinert elev. Han likte best å i improvisere. Som 10-åring ble han innskrevet på Tanks Skole, der det ble stilt svært høye krav.

 

Sommerhalvåret var familien på landstedet Landås Hovedgård. Skoleveien var lang og ofte regnet det, så han skulket ofte skolen. Han fikk veldig dårlige karakterer, hans interesse lå i musikken. Klengenavnet på skolen var Mozart .

 

En sommer var Ole Bull på besøk på Landås. Da skulle alle barna spille for den verdenskjente fiolinisten. Edvard spilte en av sine egne små komposisjoner. Ole Bull ble svært alvorlig og tok en prat med foreldrene. Etterpå sa Ole Bull til Edvard: ”Du skal til Leipzig å bli kunstner.” Ole Bull var senere en god og inspirasjonskilde for Grieg frem til Bulls død i 1880.

 

Edvard Grieg ble så tatt ut av skolen i Bergen og kom inn ved Musikkonservatoriet i Leipzig. Dette konservatoriet ble ansett som det mest moderne og beste musikkonservatorium i Europa. Den første tiden hadde han hjemlengsel og språkvansker, men han fant seg til rette etter hvert. Edvard pådro seg pleuritt, en art tuberkulose, som han ble preget av for resten av livet. Hans venstre lunge kollapset noe som gjorde ham skjev i ryggen og han ble plaget av pusteproblemer. Han gikk ut av konservatoriet i 1862 med meget gode karakterer.

 

Han ga sin første konsert 18. august 1861 i Sverige. Hans første konsert i Bergen var året etter i Arbeiderforeningens store sal. Dette verket som ble fremført er sporløst forsvunnet. Han hadde som mål å skrive norsk musikk, men dette var svært vanskelig. Han måtte til utlandet for å komme i kontakt med et miljø som ga muligheter for en utvikling som komponist. Han dro derfor til København, en by med rikt kulturliv. I København traff han andre komponister som Gade, Hornemann, Winding og Matthison-Hansen. Gade var Griegs idol. Han traff norske Rikard Nordraak, som også ble et av hans forbilder.

 

Edvard Grieg hadde en lykkelig tid i Danmark. Enda bedre da han traff sin kusine Nina Hagerup. Hun var en god pianist og sanger. Edvard og Nina inngikk en hemmelig forlovelse mens de spilte Schumanns Vårsymfoni firhendig sammen, julen 1864. Paret ble ikke godt mottatt av parets foreldre. Våren 1865 ble forlovelsen offentliggjort. Ingen fra familiene var tilstede under vielsen den 11. juni 1967.

 

Ekteparet dro fra København til Kristiania for å være med på å skape et norsk musikkmiljø i den norske hovedstaden. De jobbet hardt. Edvard fikk sine inntekter fra dirigentjobber og som privatlærer i klaverspill, det ble lite tid til komponeringer. 10. april 1868 fikk de datteren Alexandria. Samme år(1868) komponerte Edvard Grieg sin klaverkonsert i a-moll, under et ferieopphold i Danmark. Dette mesterverket ble hans endelige gjennombrudd, etter dette ble han regnet som en av våre største komponister.

 

Gleden over suksessen var kortvarig, 21. mai dør datteren Alexandria av hjernehinnebetennelse under et besøk hos familien i Bergen. Edvard og Nina ble ikke lenger som en vanlig familie, men et kunstnerpar som fartet rundt i Europa.

 

Verre ble det i 1875 da begge foreldrene døde med noen ukers mellomrom. De hadde ikke lenger et hjem i Bergen.

 

Forholdet var på bristepunktet da Grieg reiste fra Nina i 1883. Griegs gode venn Frants Beyer klarte til slutt å overtale Grieg til å gå tilbake til Nina, han reddet nok ekteskapet. Senere hjalp Beyer Grieg med å få kjøpt en tomt på Hop utenfor Bergen. I april 1885 flyttet Edvard og Nina inn på Troldhaugen.

 

Edvard Grieg samarbeidet mye med Bjørnstjerne Bjørnson. Grieg skrev musikk til en rekke av Bjørnsons dikt. De planla en nasjonal opera basert på historien om den norske kongen Olav Trygvason. Arbeidet gikk bra i begynnelsen, men det oppsto en konflikt. Dette bruddet varte i nærmere 16 år. Dette ga Grieg tid til å komponere musikk til Henrik Ibsens dikt Peer Gynt i1874. (De hadde blitt kjent med hverandre i Roma i 1866.) Grieg syntes det var vanskelig, men 24. februar 1876 ble stykket fremført på Christiania Teater. Dette ble en umiddelbar suksess. I 1888 og 1893 utga Grieg Peer Gynt Suite 1 og 2, med de mest populære melodiene fra Peer Gynt. Disse to suitene er blant de mest spilte orkesterverker i vår tid.

 

Edvard Grieg ble berømt mens han ennå var i live. Han brukte mye tid på reiser for å samle inspirasjon, bl.a. til Leipzig, Berlin, London, Paris, Praha og ikke minst den norske fjellheimen. I Europa ble han kjent med andre kjente komponister som Peter Tsjaikovskij, Johannes Brahms, Franz Liszt, Fredrik Delius, Camille Saint Saens og Julius Röntgen.

 

Det harde turnelivet slet på Edvard Grieg. Med kun en lunge som virket er det utrolig at han orket en slik levemåte.

 

I september 1907 planla han og Nina å delta på en musikkfest i Leeds. De var på Hotell Norge i Bergen mens de ventet på båten som skulle frakte dem til Oslo og England. Grieg ble alvorlig syk og lagt inn på sykehus i Bergen. Der døde han 4. september av utmattelse.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst