Edvard Grieg

Her har du litt informasjon om Edvard Grieg.

Skrevet i 10. klasse.

Sjanger
Biografi
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2007.03.13

Edvard Grieg ble født i Bergen 15. juni i 1843 hjemme i Strangata, og vokste opp i en velstående handelsfamilie med en bror, og tre søsken. Edvards far het Alexander Grieg og moren het Gesine Judithe. Moren, arrangerte ofte ukentlige musikkaftener og var Edvard Griegs pianolærer. Helt i fra barndommen syntes han at musikk og instrumenter var spennende, og å utforske lyder var noe av d kjekkeste han visste. Han ble innskrevet på Tanks skole i Bergen, men likte seg ikke, for han likte å komponere, men ingen tok dette alvorlig. Edvard Grieg var den betydeligste norske komponist i nasjonalromantikken.

 

<bilde>

 

1858 reiste han til Leipzig for å få privat eller offentlig undervisning til utdannelse i musikk og tatt ut av skolen i Bergen. Grunnen til dette var at Ole Bull hadde en gang hvert på besøk hos familien Grieg, og Edvard spilte noen av sine egne stykker på pianoet. Bull merket at denne gutten hadde et talent og anbefalte foreldrene at han burde få reise og besøke et konservatorium. Den første tiden hadde han hjemlengsel og språkvansker, men han fant seg til rette etter hvert og sugde til seg inntrykk fra byens musikkmiljø og gikk på alle orkesterprøver i byens staselige konserthus Gwandhaus. Edvard pådro seg pleuritt, en art tuberkulose, som han ble preget av for resten av livet. Hans venstre lunge kollapset noe som gjorde ham skjev i ryggen og han ble plaget av pusteproblemer. Men tross alle disse problemene, gikk han ut av konservatoriet i 1862 med utrolig gode karakterer.

 

18. august 1861 hadde Grieg sin første konsert. Denne ble holdt i byen Karlshamn som ligger i Sverige, og året etter hadde han sin først konsert i hjembyen Bergen. Der framførte han bl.a. hans strykekvartett i d-moll, et verk som er nå sporløst forsvunnet. Han hadde et stort mål om å skrive norsk musikk, men dette ble vanskelig, og han reiste til København for å komme i et miljø hvor han kunne få mulighetene til å utvikle seg som komponist. Her traff han både Gade, Hornemann og Matthison. Gade var Edvards første idol, og senere traff han Rikard Nordraak som også ble hans forbilde. Gjennom ham fant Grieg sin norske identitet, men Nordraak døde bare kort tid senere, og dette tok Edvard Grieg veldig hardt. Han hadde laget et verk som het humoresker, og dette gav han til Nordraak for en stund siden (dette var verket der den norske stilen fikk sitt gjennombrudd), og nå laget han sørgemarsj til ham.

 

Tiden i Danmark viste seg å være Griegs lykkeligste tid, og en av de beste tingene var at han traff sin kusine Nina Hagerup som han ikke hadde sett siden de flyttet fra Bergen til København da hun var 8 år gammel. Hun var en god sanger og pianist og han ble helt betatt av henne. Etter en stund inngikk de en hemmelig forlovelse julen 1864, og i København juni 1867 giftet de seg tross sterk motstand fra begge familiene. De flyttet så etter en stund til Kristiania, fordi han hadde fått jobb som dirigent. Og i 1868 fikk de deres eneste datter, Alexandra.

 

Sommeren, det samme året når familien Grieg var på ferie i Danmark, fikk Grieg inspirasjon og lagde en Pianokonsert i a-moll. Men en ting var veldig nytt i forhold til de andre stykkene Grieg skrev. Dette var langt. Pianisten Edmund Neupert, fremførte Pianokonsert i a-moll for første gang i København, og dette ble en stor suksess. Komponisten selv var ikke til stede på grunn av dårlig økonomi, og måtte derfor jobbe i stedet!

 

<bilde>

Edvard Griegs klaverkonsert i a-moll

 

I 1869 behandlet Grieg 25 viser for sang og piano. Blant annet ”Såg du nokke kjerringa mi”. Samme år om sommeren fikk hans eneste datter Alexandra hjernehinnebetennelse og døde kort tid etterpå. Ole Bull gav han nytt livsmot, og det var også en oppmuntring når stortinget innvilget et stipend som gav han muligheten til å flytte til utlandet. Edvard og Nina flyttet til Roma. Her ble de invitert til et møte med Franz Liszt. Han kom ut med gode uttalelser om Edvards komposisjoner og dette var med på å øke selvtilliten hans.

 

I 1874 fikk han ett brev av Henrik Ibsen. Han hadde planer om å lage ”Peer Gynt” og ville derfor at Edvard skulle komponere musikken til stykke. Edvard var først kritisk til dette, men endte til slutt opp med et ”ja”. Han startet med dette vanskelige arbeidet og interessen var ikke stor. Men stykket fikk gode kritikker. Ut over det samarbeidet ikke Henrik og Edvard mer.

 

<bilde>

Edvard Grieg og kona Nina Hagerup.

 

I 1875 ble det et dramatisk vendepunkt for ham. Begge hans foreldre døde i løpet av kort tid. 2 år senere reiste Nina og Edvard til Ullensvang i Hardanger, men når vinteren kom flyttet de til bygen Lofthus. Her traff de sitt gode vennepar Brita og Hans Utne. Her bygget han sin første komponisthytte som han kalte ”komposten”. Etter en stund i Lofthus reiste han ut på nye oppdrag. Våren 1880 reiste Edvard og Nina til Bergen. Her satt Grieg musikk på flere av Aasmund Olavson Vinjes dikt. Samme året skrev også Edvard ”Norske Danser”. Best kjent er kanskje kjenningsmelodien til ”Norge Rundt”.

 

2 år senere slo ekteparet seg til ro i Bergen. Og i 1883 ble forholdet til Nina komplisert og dro Edvard ut på en lang turne med Paris som mål. Han holdt flere konserter i Nederland og Tyskland. Etter en stund gav han opp planene om Paris og han og Nina fant heldigvis tilbake til hverandre. Da Grieg var 41 år ville han ha et fast hjem og godt hjem. Derfor kjøpte han naboeiendommen til deres venner Frantz og Marie Beyer. Huset bler kalt ”Troldhaugen”. 11. Juni 1892 feiret paret sølvbryllup. Sølvbryllupet var det første jubileumet de feiret i sitt eget hus. Han hadde også komponert en egen melodi til denne dagen som ble kalt Bryllupsdag på Troldhaug.

 

I 1890-årene var Edvard på flere fjellvandringer. Her var han sammen med sine venner og bekjente. Konserten hans var fortsatt en suksess, men Edvard følte seg knyttet til naturen. Her fikk han inspirasjon til hans senere verk ”Nitten norske folkeviser”. Han komponerte også melodier til Nordahl Rolfsens lesebok. Dette verket inneholdt bl.a. Du grønne, glitrende tre.

 

Edvard ønsket å lage en musikkfest i Bergen. Juni 1898 åpnet ”musikkfesten i Bergen”. Dette var Norges aller første musikkfestival. Arrangementet varte i en uke og det ble en stor suksess.

 

Edvard var også interessert i politikk. Han skrev flere innlegg i avisa som handlet om oppløsningen mellom Norge og Sverige. På slutten av livet sitt planla han mange konsertnummer, men han ble bare svakere og svakere. 4. september 1907 døde Edvard Grieg. Alle sørget over hans bortgang. Men heldigvis lever musikken hans den dag i dag.

 

<bilde>

 

<bilde>

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst