Eminem

Inneholder store deler av Eminems liv.
Sjanger
Biografi
Språkform
Nynorsk
Lastet opp
2005.03.05

Marshall Bruce Mathers, bedre kjent som Eminem (eller Slim shady), er ein av dei mest kontroversielle rapparane i verden. Med sine samfunnskritiske og provoserande tekstar har han fått enormt med fans rundt om i verden, men det har og gjort at han har mista mykje av sin familie og sine vennar. Det gjelder for det meste dei voksne personene i livet hans.

 

Eminems vei til toppen var, som for mange andre artister, ikkje lett. Eminem blei født i Kansas City, Missouri, men han sei at han er i frå Detroit i alle hans songar og interjuv. Hans far, Marshall Bruce Matters (senior), drog frå han og mora då han var seks år. Han og mora reiste rundt i Detroit og kansas City. Sida dei berre blei nokre veker på kvar stad vart det ikkje lett for unge Marshall å få seg nokon ordentlige venner, og å få med seg noko på skulen. Mora hans var heller ikkje den beste. Han blei utvist av diverse skular på grunn av store tillpasningsproblem. I friminutta kom han alltid oppi slagsmål. Han var lei av både skule og livet.Her er eit ganske langt sitat så eg syns beskriv barndomen hans ganske godt..

 

"A kid who refused to respect adults, A corney lookin white boy.

I was always sick of brawny bullies picking on me And I might snap, one day just like that I decided to strike back and flatten every tire on the bike rack

(whosssssh) My first day in junior high, this kid said,

"It`s you and I, three O`clock sharpe this afternoon you die"

I looked on my watch it was one twenty

"I already gave you my lunch money what more do you want from me?!?" He said, " don`t try to run from me, you`ll just make things worse..." My palms were sweaty, and I started to shake at first

Something told me, " try to fake a stomach ache it works"

I screamed, "owww! My appendrix feels like they could burst!

Teacher, teacher, quick I need a naked nurse!

Teacher: "Mr.Matters, the fun games are over. And just for that stunt, you`re gonna get some extra homework."

Eminem: "But don`t you wanna give me after school detention?"

Teacher: "Nah, that bully wants to beat your ass and I`ma let him."

 

Way before my baby daughter Hailey

I was harassed daily by this fat kid named D`Angelo Bailey

An eighth grader who acted obnoxious, cause his father boxes

so everyday he`d show me in the lockers

One day he came in the bathroom while I was pissin

And he had me in the position to beat me into submission

He banged my head against the urinal til he broke my nose,

Soaked my clothes in blood, grabbed me and choked my throat

I tried to plead and tell him, "We shouldn`t beef"

But he just wouldent leave, he kept choking me and I coulden`t breathe.. He looked at me and said, "You goona die honkey!"

The principal walked in and started helpin him stomp me

I made them think tey beat me to death

Holding my breath for like five minutes before they finaly left

Then I got up and ran to the janitor`s storage booth

Kicked the door hinge loose and ripped out the four inch screws

Grabbed some sharp objects, brooms, and foreign tools

"This is for every time you took my orange juice,

or stole my seat in the lunchroom and drank my chocolate milk.

Every time you tipped my tray and it dropped and split.

I`m gettin you back bully! Now once and for good."

I cocked the bromstick back and swung hard as I could

and beat him over the head with it till` I broke the wood

Knocked him down, stood on his chest with one foot."

(Eminem: Brain damage(Album/Cd).

 

Her forklarer Eminem korleis barndomen hans var. Det verste med denne teksten er at det er ein forferdeleg og sann historie. Eminem låg i koma i 10 dagar etter at ei bølla hadde banka han på do. Det me rektor var nok antagelig vis ikkje sant, det er noko som dei meiner at han har kommet på etterpå! Men kven veit?

Han er som sagt veldig kritiske til lærarane og dei har fleire gongar fått gjenomgå i musikken hans. I musikkvideoen til sangen

"My name is" sei han som følger:

 

"My english teacher wanted to flunk me in junior high Thanks a lot, next semester I`ll be thirty-five I smacked him in his face with an eraser, changed him with a stapled his nuts to a stack of paper.

(Eminem: My name is)

 

Det er detta verset som dei fleste voksne og lærera i USA reagerte så sterkt på. Han blei nesten saksøkt av den gamle engelsklæraren sin pga dette. Då sa Eminem at dette ikkje var meint spesielt for den gammle læreren men for alle lærerane i USA. Av detta blei dei fleste lærarane ganske forbanna.

 

Som du sikkert har sett har ikkje Eminem hatt ein veldig lett oppvekst. Faren hans var sjelden heime og blir beskreve så ein alkoholikar så drakk opp lønna si med ein gong. Mora til Eminem har som du sikkert har hørt saksøkt Eminem som dei fleste andre han er i familie med. Både mora, faren, bestemora, kona, ein mann han slo ned me ein pistol og XXL Magazine er nokon av dei som har saksøkt han i det siste. Saksmålet til mora var på 10,000,000$ og ho vant.. Eminem svarte med og vise henne fingeren og skrive ein endå styggare song om ho..!!

 

Eminems onkel Ronnie Polkingham, var like glad i rap som eminem sjølve. Ronnie var imidlertidig den einaste i famelien som Eminem følte seg knytt til. Ronnie begår sjølvmord samme året og Eminem blir så trist at han slutter å rappe på eit år, og skaffer seg ei tattovering til ære for han.

 

Eminems kariere blusser opp, da han prøver prøver på nytt i 1996 med albumet Infinitie. Samme året som Kim (kjærasten) føder parets datter, Hailey Jade. Etter ei stund viser det seg dessvere at albumet blei ein flopp. Ettersom den nye Cd`en blir ein flopp må paret flytte fra leiligheten, og Kim og datteren flytta heim til Kims foreldre. Dar han blir nekta adgang og samvære med sin datter. Detta er imidlertidig meir enn kva Eminem kan orka, og han prøver å ta sitt eige liv med ein overdose i desember 1996. Detta fekk han til å tenka på kva liv han levde, det var då han kom på den geniale ideen om Slim Shady hans strake motsetnad.

 

Slim Shady skal representere voksenpersonen i samfunnet, som Eminem pga sin barndom er meget kritisk til. Slim Shady er ein tvilsom person som advarer ungdom mot å gjera ting og så gjer han dei tingena sjølv. Det var dette som seinare skulle bli hans store gjenombrudd.

 

I 1997 deltar Eminem i den mest prestisjetunge turneringen for rappere, Coalition`s Rap Olympics i Los Angeles. Dette er noko alle høyrer på og det blir sendt live på ei rekke Tv og radiokanalar. Dette er ein såkalla "Freesyle" konkuranse kvar deltakarane skal rappe me tilfeldiger ord som blir "kasta" til dei. Det er bere Eminem og "John Doe" igjen tilslutt, og dei rappa mot kvarandre i fleire timar før Eminem måtte gi tapt. Men det viktigaste er at Eminem har vist kva han kan til heile amerika.

 

Dr.Dre Amerikas største produser og rapper, blei mektig innponert over ferdighetena til Eminem og bestemte seg med ein gong for å henta han til plateselskap.DåEminem fekk veta detta blei han heilt overvelda og sa: Det er ein ære å høyre at Dr.Dre likar musikken min". Då eg vokste opp var han mitt største idol" Dr.Dre gav Eminem ei utfordning om å lage si eiga plate, dar han skulle få spele den musikken han lika. Dette var ein slags test, Dr.Dre var så godt nøgd med det Eminem laga, Slim Shady LP, at han bestemte seg for å gi ut plata. Denne plata blei ein enorm sukkses over heile verda og blei raskt Nr1 på alle hitlister. Det gjorde så klart at Eminem fekk ein aukande fanskare over heile verda og han blei ein superkjendis over natta. Han provoserte veldig mange og det var ein av årsakane til at så mange kjøpte plata hans. Sidan Eminem blei så rik kom også Kim tilbake og dei gifta seg i September 1999.

 

På få år som rapper har han revolusjonert verda med sine geniale tekstar og rytmar. Han har bla.. laga "Marshall Mathers LP" som har vunnet så og sei det som kan vinnast. På nesten to år har Eminem laga nesten hundre songar. Han har virkelig bevist at kvite menn også kan rappe!!!

 

Korleis er tekstane hans laga?

 

Når Eminem skal laga ein ny song tar han med sine gode vennar og medmusikkara i gruppa D-12, Dr.Dre og Paul Rosenberg, hans agent. Han sei at han ikkje klara og laga sine songar uten at det er nokon morosamme personar til stede, men når han skal rappe må han ha full konsentrasjon. Sangene til eminem er både aggresive og provoserande men har geniale samansetningar av ord og fengande rytmer. Eminem er ein av dei sangarane som seier mest om sitt liv i sangane sine. Barndomen og oppveksten er tydlegvis store innspirasjonskjeldar for han.

 

Ein av songane til eminem er laga for å mobba Everleast som han tydlegvis ikkje er så veldig glad i. Her kjem eit utdrag av teksten, eg har valgd å behalda sensuren frå innternett av moralske grunnar og fordi det er lettare å få auge på alle dei styggeorda han brukar.

Og det er ein del som du sikkert kjem til å merka deg.

 

"You f**kin punk, p**sy, you f**kin f**got, sissy, f**k And by the way, a 380`s a f**kin sissy gun if you`re gonna shoot somebody use a f**kin real gun You little b**ch Next time say my f**kin name in a song Don`t be subliminal about it you wanna f**kin diss me, diss me you f**kin f**got You f**kin punk, p**sy, you f**kin little b**ch, f**kin c**t (Eminem: I Remember)

 

Alle disse sterke orda går til Everleast. De fleste Eminem sei noko stygt om sei aldri noko tilbake, men Everleast har laga ein serdeles dårlig song tilbake som heiter "Whitey`s revenge". Dar tar dei opp at eminem ikkje er ein ordentlig rappar, og at han berre lever av Dr.Dre. Detta blei for mykje for Eminem som laga endå to nye songar for å mobbe Everleast.

 

Det ser ut som om det er fleire artistar som Eminem ikkje likar, ta foreksempel Christina Aguilera som puttet Eminem "on blast" på Tv da ho skulle presentera videoen hans på MTV. "on Blast" vil sei at ho fortalte at Eminem var gift og at ho hadde sagt nei til å ga på date me han da detta fortsatt var hemmelig. Detta likte Eminem svært dårlig og han svarte me og fornærma ho i den nye hit`en hans "The real slim shady".

 

"Shit, Christina Aguilera better switch me chairs So I can sitt next to Carson Daly and Fred Durst And hear them argue over who she gave h**d to first. Little b**ch put me on blast on MTV "Yeah he`s cute but I think he`s married to Kim, hehe " I should download audio on mp3 And show the whole world how you gave Eminem V.D."

 

Eminem er nå skilt. Og han risikerer opptil seks års fengsel fordi han slo ned ein type som klinte med kjæresten hans. Bestemoren hans saksøker han på nytt fordi ho meiner at han tok ein "hit" som Ronnie hadde laga. Som han sa på konserten i Norge: "It`s strange, but every time someone sew me, I sell more records." Det er klart at Eminem bruker provokasjon til virkemiddel.. For det er som han seier " Kvar gong nokon saksøker han sell han mykje fleire plater" Så kanskje folk skulle slutta å saksøke han? Kven veit?

 

Eg vil berre avslutta med eit personleg innleg: Eg synst at Eminem er genial og lagar enormt med go musikk!!! Så lykke til vidare Eminem og fortsett det gode arbeidet.. "You rock"

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst