Forfatterportrett: Snorre Sturlason

Her får du vite det mest sentrale om Snorre Sturlason.

Sjanger
Biografi
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2010.02.04

Snorre Sturlason var en islandsk høvding, forfatter og skald. Snorre, norrønt Snorri levde fra 1179 til 1241. Hans mest kjente verk er Heimskringla (kongesagaene) og den yngre Edda som ble skrevet omkring 1220-1230. Hans verk har hatt stor betydning for vår kunnskap om tidlig norsk historie.

 

Snorre ble født på Hvamm på Island. Han hadde to eldre brødre og de var alle av høvdingslekt. Snorre vokste opp på gården Odde med datidens største høvding på Island, Jon Loptsson. Odde var en by full av bøker og kultur. Der lærte Snorre å lese og skrive. Da Snorre var fire år døde faren hans, men han arvet ingenting. I 1199 da Snorre var 20 år gammel giftet han seg til Herdis Bersesdatter. Da faren hennes

<bilde>

døde tre år senere fikk Snorre både gården og svigerfarens høvdingdømme. Og med hjelp av onkelen sin klarte han å få tak i flere høvdingdommer og gården Reykholt. I 1206 flyttet Snorre til Reykholt uten sin kone der han bodde resten av livet sitt. Snorre fikk flere barn både med og uten Herdis. Gjennom livet til Snorre var det veldig mye overfall, henrettelser og mordbranner. Heldigvis for Snorre var han av en ætt som kanskje var den mektigste av alle på den tiden. Folk skjønte fort hvor mektig Snorre var og mange prøvde å bli vennen hans. Snorre avslo de fleste og fikk dermed en del fiender. Snorre var glad i makt og penger. Snorre var også lovsigemann på det islandske Alltinget to ganger. Han var veldig klok og flink med penger og ble etter hvert den rikeste og mektigste mannen på Island. Det førte til at han fikk enda flere fiender.

 

Snorre var god venn med Skula jarl. Snorre dro til Norge og besøkte han to ganger. Det var i periodene 1218-1220 og 1237-1239. den første gangen han dro var rett etter kong Inge døde. Og det var diskusjoner om Skule jarl eller Håkon Håkonsson skulle overta tronen. Senere ble det en kamp mellom de to om hvem som skulle bli konge. Snorre støttet Skula.

 

Den andre gangen Snorre dro til Norge var for å flykte fra forholdene under Sturlingstiden. Snorre var ettertraktet av hans mange fiender. Derfor dro han til sin venn Skula. Håkonsson var konge denne gangen og Skula planla et opprør. Siden Snorre støttet Skula, ble han stemplet som en forræder av kongen. Håkon Håkonson forbød Snorre å dra tilbake til Island, men i 1239 gjorde han det allikevel. Svigersønnen og uvennen til Snorre fikk derfor et oppdrag av kongen. Han skulle finne Snorre og enten bringe han til Norge eller drepe han. Svigersønnen tok med seg noen vikinger til Island og natt til den 23. november hogde de ham i hjel med et sverd på gården Reykholt.

 

<bilde>

 

Snorre skrev mange tekster og bøker gjennom livet sitt. Dessverre har mange av dem blitt ødelagt. Snorre skrev om historiske hendelser som faktisk skjedde. Han skrev mye om norske konger og norrøn mytologi. Bøkene hans har hatt utrolig stor betydning for hvor mye vi vet om den norske historien og for den norske nasjonalfølelsen. Snorre var veldig klok og mektig, men han var også ganske maktsykt og glad i penger. Om han var et godt menneske er det vanskelig å si, men det som er sikkert er at han har hatt stor betydning for norsk litteratur.

 

 

Kilder:

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst