Henrik Arnold Wergeland

Fakta om Henrik og hans liv som dikter.

Skrevet i 8. klasse.

Sjanger
Biografi
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2008.06.11

Født: 17. juni 1808 i Kristiansand

Død: 12. juli 1845 i Christiania (bare 37 år)

 

Henrik var en norsk forfatter, og omtales ofte som Norges største lyriker gjennom tidene. Henrik vokste opp i Kristiansand som eldste barn i en søsken flokk på 5. deriblant Camilla Wergeland, som byttet navn til Camilla Collett, som var en norsk skjønnlitterær forfatter, essayist og kvinnesaksforkjemper. Da Henrik var 9 år flyttet de til Eidsvoll. Som om 11.åring ble han send til Christiania for å gå på skole, som 13.åring fikk han sitt første verk i dagbladet.

 

2. mai 1844 fikk Henrik lungebetennelse, og ble sengeliggende. Men 17. mai insisterte han på å feire Norges nasjonaldag, da dette gjorde at lungebetennelsen utviklet seg til symptomer til tuberkulose, men i senere tid er teorien at han døde av lungekreft. Henrik skrev til sin siste dag på dødsleie.

 

Han hadde skrevet siden han var barn, men det var først som 19-åring at han ble dikter. Han hadde ordentlig kjærlighetssorg, og i depresjon prøvde han å at livet sitt. Å skrive om følelsene sine reddet ham fra undergangen, samtidig som det gjorde ham til dikter. I perioden 1830-1839 ga han ut 9 eksemplarer av opplysningsheftet ”for allmuen”, som var ment for de lavere klasser.

 

Henrik hadde mye kjærlighet i sitt liv og etter å ha fridd tre ganger fikk han endelig sitt ja fra Amalie Sofie Bekkevold, de gifte seg et år senere i 1839. De fikk ingen barn sammen, men tok til seg en gutt, som Wergeland hadde fått med en tjenestepike på prestegården fire år tidligere. Han søkte om presteembete, men fikk avslag på grunn av hans livsførsel. Hendelsen som avgjorde hans søknad, var da han holdt drikkelag i vaktboden på slottet, der han skjenket kongens vaktgarde.

 

Han engasjerte seg også i å opplyse. Han reiste rundt i landet og stiftet folkebiblioteker, delte ut opplysningshefter, holdt søndagsskoler, og skrev lærebøker for allmuen.

 

Men den 12. juli 1845 sluttet hjertet til Wergeland å slå bare 37 år gammel tok han farvel, og Norge mistet Norges beste lyriker gjennom tidene.

 

Oversikt over viktige verker

DIGTE, FØRSTE RING, 1829
SKABELSEN, MENNESKET OG MESSIAS, 1830
SPANIOLEN, 1833
DIGTE, ANNEN RING, 1833
BARNEMORDERSKEN; SKUESPILL, 1835
CAMPBELLERNE, 1838
POESIER, 1838
JAN VAN HUYSUMS BLOMSTERSTYKKE, 1840
SVALEN, 1841
NORGES KONSTITUSJONS HISTORIE, 1841-43
JØDESAGEN I DET NORSKE STORTHING, 1842
JØDEN, 1842
DEN ENGELSKE LODS, 1844
JØDINDEN,1844
MENNESKET. EPISK DIKT, 1845
HASSELNØDDER, 1845

 

Dikt og tolkning

Wergeland var en typisk romantiker. Han var spontan, impulsiv og lot følelsene få fritt spillerom. Han dyrket naturen. Jeg har valgt å ta med dikte hund.

Jeg aldri mer vil hunden slå,
men klappe varlig den,
dens hale til å logre få,
så blir den jo min venn.
Så sier snille Henrik og klapper hunden sin,
Jeg vil og gjøre slik som han og stelle godt med min.

Det vennskap ei foraktes bør,
for den så trofast er.
Den glemmer ei hva godt jeg gjør,
hans blikk mitt hjerte ser.
Så lærer snille Henrik og klapper hunden sin,
jeg vil og gjøre slik som han og stelle godt med min.

Kom da min kjære kamerat,
jeg dele vil mitt brød.
Min hånd skal tjene deg til fat,
min venn i liv og død!
Så lærer snille Henrik og klapper hunden sin,
jeg vil og gjøre slik som han og stelle godt med med min.

 

Min mening:

Jeg syns Wergeland skriver flott dikt, selv kan de være litt vanskelig å forstå, og gir kanskje ikke så mye mening. Men at han skriver unike dikt er riktig.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst