Henrik Ibsen

Biografi om Henrik Ibsen.
Sjanger
Biografi
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2009.12.02

Den 20. mars 1828 ble det født en liten gutt på Skien. Familien hans var opprinnelig veldig rike, men de ble ruinert i 1835, og måtte flytte ut på landet. Henrik var den eldste i en stor søskenflokk. Allerede som liten gutt viste han stor interesse for ting som har med teater å gjøre. Han var bl.a. flink til å sette opp tablåer. Da han ble litt eldre fikk han et dukketeater. Han satte opp egne skuespill og tjente litt på å ta inngangspenger. Men Henrik var ikke særlig sosial. Han ble til tider mobbet, og de andre barna syntes han var hovmodig, egoistisk og overlegen.

 

I 1844 flytter Henrik Ibsen til Grimstad for å bli apotekerlærling. Apotekeren han bodde hos, Jens Arup Reimann, må ha fått et ganske nært forhold til Henrik, for han betrodde ham i mange gjeldssaker. Henrik fikk bl.a. stille opp i stedet for Reimann i flere gjeldsrettssaker. Henrik var med andre ord en svært betrodd 17 åring.

 

Hjemme hos Reimann bodde det også to tjenestekvinner, den ene het Else Sofie. Hun var ti år eldre enn Henrik. Hun var barnebarn av en bondeopprører, og dette interesserte Henrik mye. Han skrev senere en bok om temaet. Det oppsto et nært og fortrolig forhold mellom de to, og 9. oktober 1846 ble lille Hans Jacob født.

 

Forholdet mellom Henrik og Else Sofie kan ikke ha vært særlig dypt, for i 1850 flyttet Henrik til Oslo. Men han måtte betale barnebidrag. Da har han allerede skrevet debuten sin, Catalina. Den blir gitt ut i 1850 under pseudonymet Brynjolf Bjarme.

 

I 1851 flyttet han til Bergen og ble sceneinstruktør på Det Norske Teateret der. Utover 1850-årene skrev han en rekke skuespill, menge av dem nasjonalromantiske. Han forlovet og giftet seg med prestedatteren Suzannah Thoresen. De flytter til Oslo, for Henrik har fått jobben som artistisk direktør ved Christiania norske Theater. Lille julaften 1859 blir sønnen Sigurd født.

 

I de tidlige 1860-årene hadde Ibsenfamilien økonomiske problemer. Det skyldtes mye at teateret han jobbet ved var på randen av konkurs. Men i 1864 reiste Henrik på stipend fra Stortinget ut i utlandet, etter å ha vært på studietur i Gudbrandsdalen og skrevet Kongsemnerne. Han reiste gjennom Europa og til Roma, der han og familien bodde lenge. Her skrev han bl.a. Peer Gynt og Brand, og han reviderte en rekke stykker.

 

Så flytter hele familien til Dresden, hvor de vil bli boende i syv år.

 

Etter Dresden følger en rekke fine år med mange utmerkelser, reiser og flytting hit og dit. Han skriver også en god del, og gir også ut en samling dikt.

 

I 1878 flytter familien tilbake til Roma, hvor Sigurd studerer statsvitenskap. Nå begynner en periode hvor Henrik skriver en rekke gode, borgerlige stykker. Blant disse er Et dukkehjem, Villanden, En folkefiende og Gjengangere.

 

De senere årene hans er egentlig ikke så spennende, men det skal nevnes av han flyttet litt rundt om kring og var på diverse Norgesbesøk. Samtidig skriver han selvfølgelig en masse stykker, bl.a. Hedda Gabler, Byggmester Solnes, Lille Elyof og Fruen fra havet. I 1898 gifter sønnen Sigurd seg med datteren til Bjørnstjerne Bjørnson. Bjørnson og Ibsen har hatt et tett samarbeid i tidligere år.

 

Så flytter Henrik Ibsen tilbake til Oslo, der han blir boende til sin død. Han skriver John Gabriel Borkmann og Når vi døde vågner. I 1900 får han slag for første gang. 23. mai 1906 dør han. Og nå, i 2006, er det hundre år siden.

 

 

Kilder:

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst