Henrik Ibsen (1828-1906)

Biografi av Henrik Ibsen.
Sjanger
Biografi
Språkform
Nynorsk
Lastet opp
2005.03.16

Henrik Ibsen kom i frå ein gammal dansk familie. Vart født i Skien 20. mars 1828. Som barn var Ibsen einsam og stille. Faren til Ibsen var ein velståande kjøpmann, men gjekk dessverre konkurs. Og då Faren til Henrik gjekk konkurs, blei livet til familien snudd opp ned. Familien mista alt dei eide, men for Henrik var skamma så stor at han trakk seg unna kameratane og var mykje aleine. Faren lat sinnet gå utover familien sin og det fekk Henrik til å trekkje seg unna familien sin også. Tida han tilbrakte aleine brukte han til å lese bøker, vise frem dukketeater og til å teikne og måle. Han hadde eit stort talent når det gjaldt teikning og måling.

 

Henrik måtte ut i arbeid då han var 14år gammal for å forsørgje seg sjølv. Han ville studere medisin, men hadde ikkje pengar til det. I 1844 flytta han til Grimstad, kvar han starta sin yrkeskarriere som apoteklærling. Då var han 16år gammal. Henrik Ibsen begynte for alvor å skrive som 19-åring, då han jobba som apoteklærling. Han begynte med dikt i 1848. Henrik Ibsen fekk barn med ei tjenestepike. Våren 1850 gjekk han på Heltbergs studentfabrikk i Christiania. Om hausten gjekk han opp til examen artiu, men strøk i to fag. I 1851 blei han ansatt som instruktør og forfattar ved det norske teater i Bergen. Det var Ole Bull som ansatte han.

 

Då Henrik var 19 år gammal så trefte han Sussanah Thoresen. To år seinare, altså i 1958, så gifta dei seg. Det var Sussanah Ibsen som kvar morgon sørgja for at hennes mann satte seg ved arbeidsbordet i steda for å treffe venner på kafé.

 

Henrik flytter til Italia i 1964, og seinare til Tyskland. Det var i Italia og Tyskland han skreiv dei fleste av skodespelene som har gjort han til Noregs største forfattar. Først kom Brand (1866) og Peer Gynt (1873), og desse to verka gjorde han til Skandinavias mest kjende forfattar. Henrik budde 27år i utlandet før han flyttet tilbake til Noreg.

 

I 1871 gav han ut sin einaste diktsamling Digte. Og i 1873 kom hans siste historiske drama, Keiser og Galileer. Forfattarskapet hans kan delast i to: historiske dramaer og samfunnsdramaer.

 

 I 1900 fekk Ibsen slag, 72år gammal. Han blei aldri heilt frisk etter dette, og måtte slutte å arbeide. 23 mai 1906 døydde Henrik, 78 år gammal. Over 90år seinare regnast han fortsett som ein av verdas største dramatikarar.

 

Henrik Ibsen var og er ein av dei beste dikterne i norsk historie. Han er den som har hatt størst innflytelse både før og nå. Ingen annen nordisk forfattar har greid å oppta sin samtid som Ibsen og ingen forfattar har hatt slik innflytelse på arbeidslivet i heile verden, som dramatikar er han blant verdens mestere.

 

 

<bilde>

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst