James Watt

Kort tekst om James Watt.
Sjanger
Biografi
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2008.05.29

James Watt ble født i Greenock i Skottland, 19. januar 1736. Faren hans var skipseier, instrumentmaker og tilvirket og reparerte navigasjonsinstrumenter. James var selv en skotsk oppfinner og ingeniør. Moren hans het Agnes Muirhead, og kom fra en framstående familie og var godt utdannet. James var et vanskelig barn som gikk delvis på skolen og fikk isteden undervisning hjemme hos moren sin. Han var veldig flink i matematikk og tok inn over seg alle legender og historier om det skotske folk.

 

Da James var bare 17 år gammel, døde moren hans og farens formue holdt på å forsvinne. Senere som nittenåring reiste han til London. Der skulle han arbeide som instrumentmaker i Glasgow, men siden han ikke hadde tjenestegjort i minst syv år, blokkerte Glasgow Guild Of Hammermen hans søknad. James klarte derimot å få stilling på universitetet som matematisk instrumentmaker og fikk på den måten tilgang til et verksted.

 

Da ble han kjent med mange ulike vitenskapsmenn, bland disse var Joseph Black, som var en fremstående kjemiker og professor i medisin. Black interesserte seg også for varmelære og gjorde viktige oppdagelser på dette området.

 

<bilde>
Da begynte James å fundere på hvordan dampmaskiner kunne bli bedre. James døde 18. august 1819.

 

I parken i Glasgow, Skottland står det en minnestein som markerer starten på den industrielle revolusjon. Der stod James i 1765 da han fant ut hvordan han kunne forberede Newcomens dampmaskin.

 

Dampmaskinen:

Ved hjelp av separat kondensator (elektrisk eller elektronisk komponent / komponent som ved hjelp av avkjøling omdanner gass til væske.) kunne dampen utnyttes mer effektivt. Det var viktig for å kunne bruke dampmaskiner i alle fabrikkene. James’ maskin ble senere brukt til å pumpe vann ut av gruver, ble brukt til å drive skip og den drev maskiner i bomullsfabrikkene.

 

James konstruerte verdens største kopimaskin.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst