Johann Sebastian Bach

En stil om komponisten Bach inndelt i tre deler.

Skrevet i 10. klasse.

Sjanger
Biografi
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2005.02.27

Om personen

Den store tyske komponisten Johann Sebastian Bach ble født i 1685 i Eisenach. Når han var ca 10 år gammel ble han foreldreløs og dermed flyttet han, og en to år eldre bror til sin eldste bror, Johann Christoph som var organist i Ohrdruf. Johann Christoph blei òg musikklæreren til Johann Sebastian. Ellers kjenner vi lite til Johann Sebastian sin barndom.

 

J.S.Bach kom fra en av musikkhistoriens mest begavede slekter, der det var musikere i mange generasjoner. Johann Sebastian ble heller ikke den siste. Flere av hans sønner hører til de mest betydningsfulle komponister i tiden etter barokken.

 

I motsetning til Händel og Telemann holdt Johann Sebastian seg mye hjemme i Tyskland. Han hadde tyve barn og levde et rolig familieliv samtidig som han komponerte og virka som dirigent og organist.

 

Bach hadde rike muligheter til utdannelse, men den som inspirerte han mest var orgelmesteren Buxtehude. Da Johann Sebastian reiste til Lübeck for å besøke Buxtehude, syntes han dette var så interessant at permisjonen på en måned ikke strakk til. Når Johann Sebastian alt for sent, kom tilbake til Arnstadt ble han truet med oppsigelse. Etter organiststillingen i Arnstadt fulgte en lignende stilling i Mülhausen, og deretter fulgte ni år som hofforganist i Weimar. Nå var han uten tvil blitt den klart største orgelmesteren i Tyskland. Hele tiden komponerte han - først og fremst kirkemusikk. Etter tiden i Weimar var han hoffkapellmester i Køthen, med svært lite religiøs innblanding.

 

De siste 25 årene av sitt liv var Bach ansatt som kantor i Thomaskirken i Leipzig .Bach var i hele sitt liv en dypt religiøst person og den Lutherske kirken lå hans hjerte nært(kanskje ikke så rart, fordi det var i kirken i Isenach, hans hjemby at Luther slo opp de berømte teser på kirkedøren).

 

Om Komponisten

Bach var ingen nyskapende komponist, men han brukte de tidligere måtene å komponere på og fullendte det bedre enn noen annen. Han fikk til å bruke den polyfone(flerstemmige) og den homofone(enstemmige) stilen til å blande seg på en fin måte. Bach blir kalla ”Den polyfone stils store fullender” pga dette. Orgelet var Bach sitt hovedinstrument og det var naturlig at han skrev mange verk for orgel.

 

Tiden i som hoffkapellmester i Köthen gav han rik anledning til å skrive ikke-religiøs musikk(verdslig musikk). Det var denne tiden han skrev for eksempel de seks Brandenburg konsertene og orkester suitene.

 

Bach likte dårlig å undervise guttekoret i Leipzig og i tillegg undervise dem i Latin, fordi de sang stygt. Ellers var hans 25 år i Leipsig kanskje hans største tid som komponist. Det største verket vi i dag kjenner(vi vet at mange av verkene er forsvunnet) fra denne perioden er Matteuspasjonen: Et kjempeverk på flere timer med dobbelt kor, dobbelt orkester og sangsolister som beskriver Jesu lidelse historie. Dette er kanskje et av de største verkene i hele musikkhistorien.

 

Om musikken

Bach har komponert en mengde salme-forspill, trio.sonater, preludium og fuger for orgel. Dette var jo hans hovedinstrument. Under oppholdet i Køthen var det Konsertene for forskjellige instrument ble skapt.

 

Hans periode i Leipzig som var hans lengste periode på ett sted, står kanskje h-moll messen og Matteuspasjonen som de fremste verkene.

 

Noe av det siste Bach skrev var ”Die Kunst der Fuge”. Tiltross for at Bach var helt blind i sin siste tid, blir dette regnet som det fremste innen polyfon-musikk.

 

Bach var en gammeldags komponist og gikk av moten lenge før hans død. Først på 1830-tallet, våknet interessen igjen for hans musikk.

 

Hver note Johann Sebastian Bach skrev ned, var til ære for Gud. Derfor skrev han øverst på notepapirene: ”Soli Deo Gloria”, som betyr ”Alene Gud Har Æren”.

 

Grunnen til at jeg valgte å skrive om J.S.Bach

Johann Sebastian Bach er den største komponisten fra barokken og større en noen annen i min mening. Siden jeg spiller fele kjenner jeg at når jeg spiller noe av J.S.Bach er det ekstra vanskelig og gjenomtenkt og i det hele tatt flott musikk!!

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst