Jonas Lie (1833-1908)

Handler om forfatteren Jonas Lies liv.
Sjanger
Biografi
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2005.02.07

Jonas Lie ble født i 1833 i Modum. Han gikk på Heltbergs studentfabrikk sammen med Ibsen og Bjørnson. Etter at han var ferdig der valgte han å studere juss, men det var bare for å ha en inntekt. Han så det å skrive som hans oppgave i livet. Men han ville modne litt først. Han beskrev seg selv som en ”senhøstes kar”.

 

Før han begynte å skrive noe særlig avla han juridisk embetseksamen, flyttet til Kongsvinger, giftet seg og startet som sakfører der. Men han var litt for interessert i å spekulere i tømmerbransjen og tapte store penger på dette. Det var da han bestemte seg for å skrive for fullt slik at han kunne betale tilbake gjelden han hadde pådratt seg. Når Lie satte i gang med skrivingen sin, skrev han litteratur som brakte ham opp blant de ”fire store” i norsk litteraturhistorie. I 1868 flyttet Lie til Kristiania, og i 1870 kom boken Den fremsynte eller Bilder fra Nordland. Boken ble godt mottatt, og han fortsatte skrivingen. Han hadde en stor suksess med boken Losen og hans hustru i 1872. Dette førte til at han ble tildelt dikterlønn av Stortinget, og familien tilbrakte et par år i Italia. Han og familien oppholdt seg over 20 år i Italia, Frankrike og Tyskland. Etter at Lie hadde fått tilbakebetalt gjelden sin flyttet han og familien tilbake til Norge. Da bosatte de seg i Stavern. Lie døde i 1908, et år etter hans kone, Thomasine.

 

Lies’ verker:

Den fremsynte eller Bilder fra Nordland (1870)

Losen og hans hustru (1872)

Familien på Gilje (1883)

Kommandørens Døtre (1886)

Onde Makter (1890)

Trold I, II (1891, 1892)

Når Jernteppet faller (1901)

Ulvungene (1903)

Østenfor Sol, Vestenfor Måne og bagom Babylons Taarn! (1905)

 

Verdigrunnlag

Jonas Lie var veldig opptatt av kjærlighet. Han skildret mange kjærlighetsforhold i bøkene sine. Han stod veldig for den moderne kjernefamilien. Han mente at kjærligheten var sårbar og at den måtte kjempes for for å kunne virkeliggjøre den.

 

Spørsmål:

1. Hvorfor begynte Jonas Lie å satse på skrivingen for fullt?

2. Hva skrev han mye om i sine bøker?

3. Hvor mange bøker gav han ut?

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst