Knut Hamsun

Prosjektoppgave om Knut Hamsun. Bokomtale av boken hans "Victoria".

Karakter: 5+ (9. klasse)

Sjanger
Biografi
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2010.11.05

INNHOLD:
Oppvekst

Den voksne Hamsun

Politikk

Forfatterskap

Bokmelding
Kilder

 

<bilde>


KNUT HAMSUN (1859-1952)

 

Oppvekst

Knut Hamsun ble født 4. august 1859 i Vågå i Lom. Hans døpenavn var Knud Pedersen, men han byttet til Hamsun da han og familien flyttet til gården Hamsund i Hamarøy. Faren hans var skredder og moren hans var hjemme og passet på barna.

 

Da han var ni år måtte han flytte til onkelen sin. Onkelen var streng og rik, og Knut ble tvunget til å lære seg og skrive og lese slik at han kunne gjøre papirarbeidet for ham. Han kom seg igjennom 5 år med gjentatte rømningsforsøk og som 15 åring var han fri. Da var Knut fornøyd.

 

<bilde>

 

Den voksne Hamsun

Hamsun har hatt utallige yrker. Han begynte som kjøpmannslæring i Tranby, deretter som sekkebærer på kaia i Bodø, og så var han postbud, politibetjent, skomakerlærling, lærer og konferansier, men han likte ikke disse yrkene. Det han egentlig var, var jo en bonde, en bonde som hadde en stor dikter inni seg.

 

I 1877 skrev han sin første bok: ”Den gaadefulde”. Boka ble ikke akkurat noen suksess, men et par eksemplarer fikk han da solgt, men noe gjennombrudd var det ikke.

 

I 1879-80 oppholdt en 20 år gammel Hamsun seg i Kristiania(Oslo). I Kristiania var det masse fattigdom og sult. Dette likte han ikke, og i 1881 valgte han å reise til Amerika. Han dro til forskjellige stater som Wisconsin og Minnesota. Han fikk seg en jobb på prærien. Dette likte han godt, men etter 4 år som amerikaner fikk han hjemmelengsel og reiste tilbake til Kristiania igjen.

 

Tilbake i Kristiania ble Hamsun revet rett inni sulten og fattigdommen igjen. Han klarte å leve med det og prøvde å skrive taler og artikler i forskjellige aviser for å få penger. Men det var ikke så lett siden det var ikke aviser folk var opptatt av å få tak i. Hamsun besluttet å dra tilbake til Amerika. Han reiste til Chicago og jobbet som togkonduktør, dette likte han ikke noe særlig… Etter hvert innså han at Amerika ikke var noe for ham. I 1888 reiste han tilbake til Skandinavia og bosatte seg i København, Danmark. I København skrev han boka ”Sult”. Utgivelsen var noe spesiell. Han fikk et dansk blad til å utgi den første delen av boka. Folk likte det han hadde skrevet, og Hamsun fikk sitt gjennombrudd.

 

<bilde>

 

Etter dette dro Hamsun rundt på mange forskjellige foredrag. På disse foredragene gjorde han opprør mot de kjente forfatterne Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson, Alexander Kielland og Jonas Lie. Han mente de måtte begynne å skrive romantisk og ikke bare naturalistisk hele tiden.

 

Etter hvert følte Hamsun at han burde slå seg sammen med noen. Hans utvalgte ble Bergljot Bech. De giftet seg i 1889, samme år som Hamsun skreiv boka ”Victoria”. I 1902 fikk de sammen datteren som de kalte, Victoria. I 1906 skilte de seg, og Hamsun slo øynene opp for skuespillerinnen Marie Andersen. Marie var tjueto år yngre enn ham, men de giftet seg og fikk fire barn sammen. Marie gav avkall på skuespillerkarrieren for å være med Hamsun og barna. De var sammen til døden skilte dem ad, men de virket ikke som verdens mest lykkelige par, men kjærlighet var der nok alltid. Knut Hamsun døde 19. februar 1952 som en døv mann uten penger.

 

Politikk

Hamsun hatet engelskmennene, så da Hitler kom til makten i Tyskland gikk han over til nazismen. Han mente det var engelskmennene som hadde skyld i all lidelsen for de sivile under første verdenskrig. Etter hvert som den andre verdenskrig startet, begynte han å bli usikker. Han likte ikke det Hitler gjorde mot jødene og andre som ikke var av den ariske rase. Han mislikte også den øverste tyske lederen i Norge, Josef Terboven, sterkt.

 

Hamsun begynte å bli gammel og han hørte nesten ingenting. I 1943 fikk han en invitasjon til å møte Adolf Hitler. Med seg hadde han sønnen Tore siden han ikke kunne tysk. Møtet mellom dem ble egentlig bare rot. Med Hamsuns dårlige hørsel, og uten å kunne snakke uten oversettelse gikk det dårlig. Hamsun forsto enda mindre av Hitlers tankegang, og Josef Terboven var fremdeles i Norge.

 

<bilde>

 

Da krigen ble slutt reiste Hamsun til et gamlehjem i Grimstad. Etter hvert ble han lagt inn på Gaustad, galehuset i Oslo. De skulle finne ut om landssviket skyldtes at Hamsun var sinnssyk. Legen Gabriel Langfeldt prøvde i flere måneder å konkludere ham som det, men Hamsun sto på sitt. Han visste han ikke var det. Det eneste han ville var å stille i retten og få sin straff. Til slutt fikk han viljen sin. Han ble dømt for landssvik, og måtte betale sviende 425 000 kroner, men Høyesterett klarte å få det ned i 325 000 kr. Dette førte til at han gikk konk, men han fikk tilbake kjærligheten til sin kone Marie og levde resten av livet sitt på Nørholm.

 

<bilde>

                  

           

Forfatterskap
Den Gaadefulde (1877)
Et Gjensyn (1878)
Bjørger (1878)
Fra det moderne Amerikas Aandsliv (1889)
Sult (1890)
Mysterier (1892)

Redaktør Lynge (1893)
Ny jord (1893)
Pan (1894)
Ved Rigets Port (1895)
Livets Spil (1896)
Siesta (1897)
Aftenrøde (1898)
Victoria (1898)
Munken Vendt (1902)
Kratskog (1903)
Dronning Tamara (1903)
I Æventyrland (1903)
Det vilde Kor(1904)

Sværmere (1904)
Stridende Liv (1905)
Under Høststjærnen (1906)
Benoni (1908)
Rosa (1908)
En Vandrer spiller med Sordin (1909)
Livet ivold(1910)
Den siste Glæde (1912)
Børn av Tiden (1913)
Segelfoss by (1915)
Markens Grøde (1917)
Sproget i Fare (1918)
Konerne ved Vandposten (1920)
Siste Kapitel (1923)
Landstrykere (1927)
August (1930)
Men Livet lever (1933)
Ringen sluttet (1936)
Paa gjengrodde Stier (1949)

Til sammen har Knut Hamsun gitt ut 38 anerkjente verk. Alle bøkene i fet skrift er de mest kjente. Han har ikke bare skrevet bøker, men også dikt, skuespill og artikler. Her er litt informasjon om de aller mest berømte:

 

Sult: Med Sult fikk Hamsun sitt gjennombrudd som forfatter. Filmatisert.

 

Pan: Boken Pan er kjempeberømt og den er blitt filmatisert tre ganger.

 

Markens Grøde: For Markens Grøde fikk Hamsun nobels litteraturpris, og han ble omtalt som verdens beste forfatter. Denne boka er også filmatisert.

 

Paa gjengrodde stier: Denne boka var den siste boka Hamsun skreiv. Ingen ville gi ut denne boka. De ville vente til Hamsun døde, men Hamsun sa: ”Jeg nekter å dø før denne boka er ute”. Han fikk viljen sin, og boka ble gitt ut. Hamsun skreiv den da han var 90 år gammel.

 

 

BOKMELDING "VICTORIA"

Victoria er en typisk kjærlighetsbok. Den bygger på det å elske noen du vet du ikke kan få. Den handler om møllersønnen Johannes som er fullstendig oppslukt av kongsdatteren, Victoria. Helt siden han begynte å ro slottsbarna over sjøen har han alltid hatt henne i øynene.

 

Johannes har reist bort noen år. Da han kommer tilbake ser han Victoria. Hun er blitt enda penere. Han drar igjen. Han skal bli forfatter, og det blir han. Victoria liker diktene hans, men det er en ting hun ikke vet… Johannes lager nemlig alle diktene til henne.

 

Etterhvert forelsker Victoria seg i Johannes, men faren bestemmer at hun må gifte seg med Otto, som er en rik bygutt. Faren hennes begynner å bli fattig, og dette er den eneste måten for at de kan overleve. Det går som det må gå, og Victoria må godta et arrangert ekteskap.

 

Men Victoria og Johannes gir ikke opp. De møter hverandre i skjul og kjærligheten blir sterkere og sterkere helt til Victoria gjør narr av han foran gjestene i et selskap på slottet. Johannes blir så lei seg at han forlover seg med ei han tidligere reddet fra å drukne: Camilla. Det hjelper ingenting. Victoria er den eneste i hodet hans. Han gjør det slutt med Camilla.

 

En dag Johannes er ute på jakt, blir han skutt i hodet. Men ikke nok med det! Victoria blir på nesten samme tidspunk alvorlig syk. Hun skriver et langt kjærlighetsbrev til Johannes for å fortelle ham hvor høyt hun elsker ham, og bare ham. Ingen andre. Hun dør før Johannes får lest brevet, og boka slutter…

 

<bilde>

 

KILDER:
www.google.no
www.daria.no
www.wikipedia.no
www.propaganda.net

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst