Leonardo da Vinci

Oppgave om det italienske geniet Leonardo da Vinci.
Sjanger
Biografi
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2007.06.07

Født 15. april 1452, han var født i Anchiano Italia. Han hadde mange jobber (maler, ingeniør, arkitektur, astronomi, paleontologi, anatomi, geometri, matematikk, fysikk, dynamikk, metafysikk) men han var best som maler. Han er en kjent ingeniørkunstner, han malte mange store malerier som f. eks Mona Lisa, Nattverden.

 

<bilde>

Mona Lisa

 

<bilde>

Nattverden

 

Barndommen til Leonardo

Leonardo var født på et farmhus i Anchiano. Faren til Leonardo het Ser Piero og han giftet seg det året Leonardo ble født, han giftet seg ikke med moren til Leonardo fordi hun antakelig var en datter av en bonde. Moren til Leonardo het for Catarina fornavnet hennes er alt vi vet i dag.

 

<bilde>

Huset der Leonardo bodde i

 

Flyttingen med bestefaren

Leonardo flyttet med bestefaren sin til Vinci når han var fem år gammel, han gikk på skole der og han lærte å skrive lese og regne, han ble også undervist i geometri og latinsk. Når han var 14 flyttet han til Florence, der var han lærling i verkstedet til Verrocchio.

 

Møte med Verrocchio

Andrea del Verrocchio var på den tiden den mest mangfoldige og begavet maleren i Florence. Verrocchio hadde veldig mye tro på Leonardo og han var veldig fasinert av maleriene til unge Leonardo.

 

<bilde>

Andrea del Verrocchio

 

Invitasjon til Frankrike

Leonardo ble en verdens kjent maler og han ble invitert av Kong Francis .1 til å tilbringe resten av livet sitt i Amboise som ligger i Frankrike.

 

I Høsten 1516 ankom Leonardo Amboise i bagasjen hadde han med seg det berømte maleriet Mona Lisa.

 

Leonardo bodde i det lille slottet som nå heter Le Clos Luce, det ligger mellom byen Amboise og konge slottet. I Frankrike malte ikke Leonardo.

 

<bilde>

Le Clos Luce der Leonardo bodde i Frankrike

 

Døden

Leonardo DaVinci fikk lammelser på høyre side av kroppen, og Kong Francis kom umiddelbart til Amboise når han fikk vite at Leonardo var nær døden. Den 2. mai 1519 døde en sliten og trøtt Leonardo DaVinci.

 

<bilde>

 

 

Kilder:

www.daria.no

www.google.com

www.wikipedia.org

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst