Mahatma Gandhi

Kort tekst om Mahatma Gandhi.
Sjanger
Biografi
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2008.05.29

Mahatma Gandhi ble født den 2. oktober 1869 i Porbandar, Gujarat, India. Hans egentlige navn var Mohandas Karamchand Gandhi. Han er også kjent som ”Den store lille mannen.” Gandhi var hindu og ble født på den tiden da India var under engelsk styre. På den tiden var kastesystemet rådene i India. Et av familiens prinsipper, var ikkevoldsprinsippet.

 

Som trettenåring måtte han gifte seg med Kasturba. Gandhi var tilhenger av tanken av politikk er synonymt med religion. Han mente at Gud var ingenting annet enn den evige sannhet. Han mente også at fredsommelighet måtte bygges på fryktløshet, og ikke på frykt.

 

I 1888 reiste Gandhi til England. Der studerte han juss. Han ble sakfører og praktiserte først i Bombay. Han bestemte seg en dag for å dra til hjemlandet sitt, India, for å prøve å befri India fra det utenlandske styret. Senere fikk Gandhi toppkarakterer på universitetet og dro hjem til India for å gifte seg. Deretter fikk han barn og startet en avis som trykte artikler mot det engelske styrey. Avisen skrev at England utnyttet for eksempel Indias saltressurser og drev rovdrift på det indiske folk. Den skrev også at England brukte dem som slaver.

 

<bilde>

I løpet av mange år ble Gandhi flere ganger fengslet og løslatt igjen. Hver gang det skjedde sa han att vold bare gjorde vondt verre. Selv etter flere år inn og ut av fengselet, beholdt han roen og aldri sviktet sine prinsipper.

 

Etter flere tiår i landet, ble Gandhi valgt som president i Den frie republikken i India fordi engelskmennene trakk seg endelig ut av India. Han gjorde en stor innsats for at kastesystemet ble avskaffet i India, tidlig på 70-tallet.

 

Mahatma Gandhi ble skutt i brystkassen da han var 78 år av Nathuram Godse, en hinduistisk fundamentalist som mente Gandhi var ettergivende ovenfor muslimene. Det skjedde 30. januar 1948 i New Delhi.

 

Han har inspirert en hel verden og var et stort forbilde for mange, ikke minst, Martin Luther King og Nelson Mandela. Gandhi huskes først og fremst for sin ikke-voldelige linje og sivile motstand for å bedre indiske folks rettigheter under det britiske kolonistyre i landet.

 

Han fikk aldri Nobels fredspris, selv om han var nominert hele fem ganger.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst