Mahatma Gandhi

Kort stil om Mahatma Gandhi.
Sjanger
Biografi
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2011.05.22

Mohandas Karamchand Gandhi, bedre kjent som Gandhi var en indisk frigjøringsleder og statsmann.

 

Han ble født 2. oktober 1869 i Gujarat i britisk India og døde 30. januar 1948 i New Delhi, India. Gandhi regnes som Indias far, og 2. oktober, dagen han ble født er en nasjonal helligdag over hele India.

 

Først skal jeg fortelle noe om India og England. Til 1947 var India en engelsk koloni. India og Pakistan var et subkontinent sammen helt til det ble to stater i 1944. Pakistan ble for muslimene og India for hinduene. Gandhi og Jawaharlal Nehru var lederne til Indias ikke-voldelige frigjøringskamp.

 

I 1888 reiste Mahatma Gandhi til England for å studere jus. Gandhis personlige styrke kom til uttrykk i hans enkle livsstil. Han ville ikke ha personlige eiendeler, spiste enkel kost og gikk bare med et enkelt tøystykke på seg, vevd av tråd han selv hadde spunnet. Han eide lite mer enn en seng, rokken han spant egne klær på, og et par briller.

 

Han ble sakfører først i India, men etter en konfrontasjon med de britiske myndigheter, valgte han å forlate britisk India og dro i 1893 til Natal i Sør Afrika. I Sør Afrika begynte Gandhi å utvikle teoriene hans om at ikke vold var den beste og mest virkningsfulle måten for kamp, og opprettet organisasjoner som kjempet for indernes rettigheter uten vold. Gandhi prøvde også å ha en livsstil som ikke innebar noe vold, og var konsekvent vegetarianer.

 

I 1915 dro Gandhi tilbake til India. Han ble med i Kongresspartiet, som kjempet for å frigjøre subkontinentet fra England, og i 1925 ble han Kongresspartiets leder.

 

I 1930 organiserte Gandhi en berømt marsj kalt saltmarsjen, der han ledet titusener av indere som gikk 400 kilometer til fots.

 

Gandhi ble arrester av britene mange ganger, men i 1931 ble han invitert til å forhandle med den britiske regjering i London. De kom ikke til en enighet, men Gandhi fortsatte sin kamp mot britene til India endelig ble uavhengig i 1949.

 

Gandhi jobbet for å fjerne motsetninger mellom tilhengere av forskjellige religioner. Mange hinduer trodde han var for ettergivende og ville ha han fjernet. Den 30. januar 1948 ble Gandhi skutt med tre skudd i brystet av Nathuram Godse.

 

Gandhi ble kremert ved bredden av floden Jamuna i Delhi, dette er nå et minnested over han.

 

Gandhi fikk aldri nobel fredsprisen selv om han var nominert 5 ganger.

<bilde>

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst