Platon - en av tidenes største filosofer

Platons liv og egne tanker om platon.

(karakter: 6)

Sjanger
Biografi
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2007.05.09

Platon ble født i det gamle Hellas eller rettere sagt i Athen i år 427 f.kr. Han kom fra en fin og rik slekt og var tiltenkt en rolle blant statslederne. Platon ble døpt Aristocles og han fikk navnet Platon av sin brytetrener fordi treneren syntes Platon var bred og navnet Platon betyr nettopp ”bred”. Platon traff Sokrates for første gang da han var 20 år, og Sokrates var hans lærer i 9 år. Platon ble vitne til hans lærers død 29 år gammel og det at Sokrates døde for sine tanker gjorde et så sterkt inntrykk på Platon at han bestemte seg for å ta opp arven etter Sokrates. De 12 første årene etter Sokrates død dro Platon rundt i land som Italia og Egypt på leting etter kunnskap.  Platon dro hjem til Athen som 40-åring. Han grunnla sin egen skole, Akademiet, der fikk mange Athenere utdannelse. Han hadde også Aristoteles som sin elev. Platon ble inspirert av flere filosofer bla pythagoreerne, democritus, Parmenides og Sokrates.

 

Platons tanker og etikk

Platon var veldig opptatt de evige og uforanderlige ideene, og det var en av hans hovedpunkter som filosof.

De evige og uforanderlige ideene er tanken om at en ting finnes og hvordan den ser ut selv om den ikke er der.¨

 

Vi tar en blomst som eksempel: På høsten visner blomsten og på vinteren er den helt borte. Da er det ingen blomster ute, men vi vet fortsatt veldig godt hvordan en blomst ser ut. Platon mente at bak alt vi ser og gjør finnes de evige og uforanderlige ideene, han mente også at det finnes en verden skjult for den fysiske verdenen som vi lever i. Han mente at det var idéverdenen og at målet er å oppdage ideene bak alt vi gjør og opplever. Dette kalles Platons idélære.

 

Platon mener at kroppen opplever sanseverdenen siden den bruker sansene og sjelen opplever idéverdenen med tanken og fornuften.

 

Et menneske må vite hva det gode er for at det skal vite hvordan det skal leve sa Platon. Når fornuften blir brukt på den rette måten kaller Platon det visdom og innsikt.

 

Ved hjelp av fornuften kan vi finne fram til de uforanderlige reglene (normer) mente Platon. Hvis fornuften blir brukt på den rette måten kalles det visdom, visdom er den høyeste formen for fornuft.

 

Min mening om Platon og hans filosofi

Jeg synes Platons filosofi har noen bra hovedpunkter.

Bl.a. De evige og uforanderlige ideene og tanken om fornuften. Det er jo sant som han sa, selv om det ikke er noen blomster ute så vet vi jo fortsatt hvordan en blomst ser ut.

 

Jeg er enig i at det er sjelen som har fornuften for det er sjelen som har tankene og uten tanker kan man aldri finne fram til det mest fornuftige.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst