Roald Dahl

Biografi om Roald Dahl, samt anmeldelse av de to bøkene "Heksene" og "Charlie og sjokoladefabrikken".

Skrevet i 9. klasse.

Sjanger
Biografi
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2009.04.28

Roald Dahl

Roald Dahl ble født i Cardiff, Wales den

 

13. september 1916. Faren het Harald Dahl og var en skipsmegler fra Sarpsborg mens moren var fra Oslo. Hun het Sofie Magdalene Hesselberg. Da Roald Dahl var fire år gammel døde faren hans, og 3 uker etter, døde storesøsteren Astrid av blindtarmbetennelse. Etter farens død, måtte familien selge smykker og verdifulle ting slik at Roald skulle kunne fortsette på privatskole, men når han var 13 år startet han på en offentlig skole. Den skolen han gikk på fikk esker med ny produsert sjokolade for å teste den. Dahl pleide å drømme om å lage sin egen sjokolade, dette ga han senere inspirasjon til å skrive boken «Charlie og sjokoladefabrikken».

 

I 1932, da han egentlig skulle starte på universitetet, dro han på en ekspedisjon til Newfoundland i Canada. Da han kom hjem fikk han seg jobb i oljeselskapet Shell, og ca to år etter det ble han flyttet til Dar-es-Salaam, Tanganyika i Øst-Afrika.

 

Da andre verdenskrig begynte, lagde Storbritannia planer om å fengsle alle de tyske borgerne i Dar-es-Salaam og de femten britiske innbyggerne i byen ble gjort til offiserer. Dette inkluderte Dahl. I 1939 meldte han seg inn i flyvåpenet. Etter en lang tid med opplæring og trening ble han gjort til flyoffiser. I 1940 krasjlandet Dahl etter at han hadde fått feil opplysning om hvor han skulle lande. C.S. Forester oppfordret Dahl til å skrive litt om sin tid som kampflyger, de var dette som fikk Dahl til og senere skrive bøker. Fra 1943 ble han Wing Commander, og helt fram til 1945 jobbet han for British Security Co-ordination i Nord Amerika. Etter dette avsluttet han sin tjeneste i flyvåpenet.

 

<bilde>

 

I 1943 ga han ut sin første barnebok: The Gremlins. Etter dette fortsatte han og skrive; barnebøker, men også noveller for voksne. På andre halvdel av 1900-tallet kom de barnebøkene som vi alle kjenner til, for eksempel Charlie og sjokoladefabrikken eller Matilda. Han har også gitt ut en selvbiografisk bok, ved navn Gutt. Noe som kjennetegner hans barnebøker er at han noen ganger baserer bøkene og historiene sine på egne erfaringer. For eksempel det jeg har nevnt med sjokoladen, eller som i Matilda, når rektor Trunchbull er streng og slem. Det var akkurat det Roald Dahl selv syns om lærerne på kostskolen han gikk på. Bøkene hans selger mer enn en million eksemplarer vert år, verden over.

 

I 1953 giftet Roald Dahl seg med Patricia Neal. De fikk 5 barn sammen, en sønn og fire døtre; Olivia, Theo, Tessa, Ophelia og Lucy. Uheldigvis døde Olivia av meslinger som 7-åring. Når Theo var fire måneder gammel ble barnevognen han lå oppi, kjørt ned av en taxi og Theo ble hjerneskadet. Roald, et par kompiser, en ingeniør og en nervekirurg, satt i flere måneder og prøvde og utvikle noe som kunne gjøre sånn at Theo kunne leve uavhengig av maskiner. Etter en stund var «Wade-Dahl-Till» skapt. Denne ble brukt i mange år, inntil den ble erstattet av nye teknologiske oppfinnelser.

 

I 1965 fikk Patricia 3 hjerneslag samtidig som hun var gravid med deres femte barn, men på rundt et år greide hun å komme seg på bena igjen.

 

Roald Dahl og Patricia ble skilt i 1983. Senere giftet Dahl deg med Filicity Ann Crossland, som han var gift med til døden.

 

Den 23. november 1990 dør Roald Dahl av leukemi 74 år gammel. Roald Dahl kommer nok alltid til å være kjent for sine spennende noveller og sine fantastiske barnebøker.

 

<bilde>

 

Kilder:

www.roalddahl.com

http://no.wikipedia.org/wiki/Roald_Dahl

 

 

<bilde>
Charlie og sjokoladefabrikken

Forfatter: Roald Dahl

Illustratør: Quentin Blake

Antall sider: 175                                                                                                               

Utgitt av: Gyldendal

Oversatt av: Oddmund Ljone

Første gang utgitt: 1964

Originaltittel: Charlie and the chocolate factory

Sjanger: Roman (lang fortelling, mange personer med, foregår på flere steder og er inndelt i kapitler)

Boken er blitt filmatisert i 1971, og andre gang i 2005

 

Miljø:

Historien er skrevet rundt 1964 og det er nok da handlingen i boken foregår også. Handlingen foregår i en industri by, antageligvis i England, det kan stemme med navnene i fortellingen. For eksempel hovedpersonen selv, Charlie.

 

Komposisjon:

Boken er bygd opp i tre hoveddeler: da vi møter Charlie og får høre familien og han selv, jakten på en gullbillett og til sist, når Charlie og bestefaren, Joe, er på sjokoladefabrikken. Alt foregår i kronologisk rekkefølge. Spenningskurven er ganske rett, men når de er på sjokoladefabrikken synes jeg det blir mer spennende. Blir fortalt i presens (nåtid), av en forteller.

 

Personer:

Charlie Bucket: Hovedpersonen. En liten, tynn, fattig og kjempesnill gutt. Han er vill etter Willy Wonka sjokolade, men han har ikke råd til å kjøpe det.

Mike Teve: En av de fem barna som får gullbillett, han elsker tv og videospill.

Augustus Gloop: En av de fem barna som får gullbillett. Han er en rund, tysk gutt, som elsker sjokolade!

Veruca Salt: En av de fem barna som får gullbillett. Hun er et utrolig bortskjemt barn! Faren eier en fabrikk som sorterer nøtter. Veruca fikk faren sin til å kjøpe tonn med sjokolade og han fikk de som sorterte nøtter til å åpne eske på eske til en av dem fant en gullbillett.

Violet Beauregarde: en av de fem barna som får gullbillett, hun tygger alltid på en tyggis som hun har hatt i munnen kjempe lenge!

Bestefar Joe: Bestefaren til Charlie som blir med på sjokoladefabrikken. Har ikke var på beina på lang tid, inntil Charlie kommer hjem med en gullbillett. Da spretter han opp av sengen. Han jobbet en gang på Willy Wonka sin fabrikk.

 

Handlingen:

Teksten handler om en liten gutt som heter Charlie Bucket. Han bor i utkanten av en industriby i et lite hus med bare to rom. Der bor han med sine fire besteforeldre og sine foreldre. Hver dag på vei til skolen går han forbi den store sjokoladefabrikken til Willy Wonka. Charlie simpelthen forguder sjokoladen, men har ikke råd til å kjøpe den. En gang i året spiser han denne sjokoladen, nemlig på bursdagen sin.

 

En dag, i avisen, ser Charlie en stor annonse der det står at fem gullbilletter var blitt sendt ut under sjokoladepapiret på fem tilfeldige Willy Wonka sjokoladeplater. De som fant en slik billett skulle få komme på besøk til fabrikken og få sjokolade livet ut! Dette var drømmen til Charlie. Fire av fem plater ble funnet rundt om i verden og et var Charlie sin bursdag. Det var fortsatt et lite håp. Charlie åpnet sjokoladepapiret, men ingen gullbillett var under.

 

Bestefar Joe skrapet sammen sine siste sparepenger og ba Charlie løpe og kjøpe en plate med Willy Wonka sjokolade. Charlie gjør som han sier og komme hjem med en plate, men under det papiret var det tomt.

 

Dagen før besøket på fabrikken finner Charlie en mynt på bakken, han tar den opp og løper bort til nærmeste kiosk. Han kjøper en sjokoladeplate og river opp papiret uten og finne en billett, men når han kjøper en sjokolade til og river opp papiret på den, ser noe glinse og det er en gullbillett.

 

Neste dag møter alle de fem barna opp foran porten til fabrikken. En stemme fra en høyttaler sier at de skal gå inn mot døren. Porten og dørene åpnes og de går inn. Når de kommer inn blir de tatt på en omvisning ingen har sett maken til. Der fikk de se utrolige ting som for eksempel sjokolade elver og Umpa-Lumpaer. Umpa-Lumpaer dverger som jobber og bor på fabrikken. Ingen av barna, unntatt Charlie, greier og oppføre seg. En etter en forsvinner barna, til Charlie står igjen. Da forteller Willy Wonka at Charlie er den heldige vinneren som skal få lov til å drive fabrikken med Wonka, og overta den når han dør. Deretter går Charlie, Bestefar Joe og Wonka inn i en glassheis som skyter dem ut av taket, og de ”flyr” over byen.

 

Språk:

Det er en lettlest bok, skrevet på norsk bokmål. Enkelt og få med seg innholdet. Det er litt dialog, ikke for mye. Ellers er det en fin flyt i språket og det er mye skildringer.

 

Egenvurdering

Jeg syns boken er veldig bra og anbefaler den på det sterkeste. Jeg leser ikke bøker ofte, men denne boken er en av de få bøkene jeg har lest helt ut, flere ganger! Når jeg leser boken føler jeg meg som en liten gutt på fem år, som drømmer seg bort i fantasiens verden. Jeg anbefaler denne boken for barn mellom 4 og 14 år. Hvis du er eldre kan det henne boken blir litt for barnslig for deg, men hvis du fortsatt er litt barnslig tror jeg du kan ha glede av denne boken. Jeg syns vertfall at boken er veldig bra!

 

Terningkast:

<bilde>

 

Kilder: Boken «Charlie og sjokoladefabrikken»

 

 

<bilde>
Heksene

Forfatter: Roald Dahl

Illustratør: Quentin Blake

Antall sider: 189

Oversatt av: Tor Edvin Dahl

Første gang utgitt: 1983

Originaltittel: The witches

Sjanger: Roman (lang fortelling, mange personer med, foregår på flere steder og er inndelt i kapitler)

Boken er blitt filmatisert i 1990

 

Miljø:

Boken er skrevet før 1983, jeg tror det er rundt denne tiden handlingen i boken foregår. Selv om jeg ikke tror det var på denne tiden hekser var mest utbredt. Handlingen foregår i England.

 

Komposisjon:

Boken tre hoveddeler. Den første, da vi møter bestemoren og får vite litt om hekser. Den andre, da hovedpersonen er fanget på årsmøtet til de Engelske heksene. Den tredje, da hovedpersonen og bestemoren skal stoppe heksene. Alt foregår i kronologisk rekkefølge. Jeg syns spenningskurven stiger med sidetallet. Fortellingen blir fortalt i presens, av hovedpersonen

 

Personer:

Hovedpersonen: Han er sju år gammel. Får ikke vite så mye om han. Heller ikke hva han heter.

Bestemoren: Bestemor til hovedpersonen. Er norsk. Tar vare på hovedpersonen, etter foreldrene dør. Kan en del om hekser og hun røyker sigar.

Hennes Høyhet Storheksa: Sjefen over alle hekser i hele verden.

 

Handlingen:

Teksten handler om en gutt som bor hos bestemoren sin, fordi foreldrene ble drept i en bilulykke. Gutten bor i England, mens bestemoren egentlig bodde i Norge. Bestemoren blir med gutten og flytter til familiens hus i England, slik at gutten kan gjøre seg ferdig på skolen der. Da det ble ferie skulle egentlig gutten og bestemoren på ferie til Norge, men bestemoren blir syk og kan ikke reise til Norge. Derfor tar de begge in på et hotell i byen Bournemouth. Mens de er her er tilfeldigvis alle de Engelske heksene her i tilegg. Gutten hadde fått to mus i gave av bestemoren. Han gikk rundt i korridoren da han så et stort rom med masse stoler. Men det var ikke en sjel inne salen. På døren sto det: KSBB MØTE, PRIVAT, DETTE ROMMET ER RESERVERT ÅRSMØTET I DET KONGELIGE SELSKAP TIL BEKJEMPELSE AV BARNEMISHANDLING. Gutten stelte bak noen skjermbrett i den andre enden av salen, og begynte med muse dressur. Men plutselig kommer en haug med damer inn i rommet og låser døren med kjetting. Møtet viste seg å være årsmøtet til alle hekser i England. en av heksene går opp på scenen og begynner og fortelle om Trylleformel 86 Tidsinnstilt Musemaker. En formel som forvandler barn til mus. Hekser hater nemlig barn, og kan lukte seg fram til dem. De mener at barn stinker. Hun som står på scenen er Hennes Høyhet Storheksa, sjefen over alle hekser i hele verden, den mest mektigste av alle sammen! Planen hennes er å forvandle alle barn i verden til mus. Det kommer en gutt som heter Bruno opp på scenen og Storheksa viser for alle at formelen fungerer, ved å forvandle han til en mus. Da møtet er slutt reiser alle seg opp for å gå ut, da en av dem roper ut at hun lukter hundeskitt. Hun og de andre heksene snuser seg fram til hovedpersonen og forvandler han til en mus. Gutten finner Brune og så klatrer dem opp til sjette etasje der hvor bestemoren er. Sammen med bestemoren lager de en plan for å utrydde alle heksene på hotellet. Det ender med at de bestemmer seg for å forvandle dem til mus. Planen lyktes og etter de ble forvandlet til mus, ble de drept av de ansatte på hotellet. På slutten av boken lager bestemoren og gutten en plan om å utrydde alle heksene i hele verden.

 

Språk:

Det er en lettlest bok, skrevet på norsk bokmål. Det er mye dialog og direkte tale. Det eneste som var litt vanskelig å oppfatte, var når Storheksa snakket.

 

Egenvurdering:

Jeg syns boken var helt grei. Hvis du er under 12 år og liker spenning, er dette boken for deg. Er du over 12, bør du heller prøve deg på noe annet. Boken ble nok litt for barnslig for meg, men jeg tror jeg hadde likt den bedre hvis jeg var yngre.

 

Terningkast:

<bilde>

                                                           

Kilder: Boken «Heksene »

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst