Thomas Alva Edison (1847-1931)

Et arbeid om Thomas Alva Edison.
Sjanger
Biografi
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2006.01.16

Thomas Alva Edison (11 febr 1847- 18 okt 1931) ble født i Milan i den amerikanske delstaten Ohio.

 

Han oppfant bl.a. en elektrisk penn og mimeograf, og fonografen. Fonografen var en maskin for å gjøre opptak og avspilling av lyder. Den ble oppfunnet i1877 og ble solgt fram til 1925, men ble da erstattet av Emile Berliners grammofon.

 

Thomas Edisons største oppfinnelse er nok glødelampen. Glødelampe er nok det samme som lyspære, bare på et tidlig stadium. Lyspæren fungerer ved at det sendes strøm gjennom en tynn leder. Lederen vil begynne å gløde p.g.a. overspenning. Lyspæren er ofte laget av wolfram og kan gløde i 2500 timer, men den originale glødelampen til Edison var laget av en spesiell bomullstråd, og kunne gløde i 40 timer. Han prøvde tusenvis av stoffer før han fant et som kunne gløde i timevis uten å brenne opp. Bomullstråden ble etter hvert erstattet av et annet stoff som glødet i 600 timer.

 

I gamle dager var det vakuum inne i lyspærene sånn at ikke glødetråden skulle oksidere og å brenne opp kjappere, men i dag er det spesielle gasser, oftest halogen dom forhindrer dette.

 

Edison innførte en slags industri i det å finne opp ting , og etter hvert ble verkstedet hans et forskningssenter.

 

 

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst