Thomas von Westen

En biografi om Thomas von Westens liv.
Sjanger
Biografi
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2006.03.13

Thomas von Westen

Thomas von Westen ble født i 1682 i Trondheim. Da Thomas var ungdom var han en veldig flink elev på skolen. Allerede i 1697 begynte han som student i universitetet i København.

 

Der ble han fort utmerket som en av de flinkeste. Han ble mer og mer interessert i språk. Etter studietida var han noen år på Helgeland. Det var der han begynte å bli interessert i samene i nord. 1711 ble Thomas sogneprest på Veøy i Romsdal. Sammen med seks andre prester stiftet de gruppa Syvstjernen. Thomas ble lederen. Grunnen til at de stiftet denne gruppen var at de ville forbedre det kristne livet i Norge ved å dele ut bibler, trøste mennesker som hadde det vondt og straffe de som brøt reglene som gjaldt for kirken. I 1714 startet den danske kongen misjonkollegium, også kjent som Lapplandsmisjonen. Den viktigste grunnen til at kongen startet dette var at de skulle drive misjon blant samene i Nord – Norge. Som et resultat av dette arbeidet ble det i 1716 et seminar ved Katedralskolen i Trondheim. Thomas ble ”samelektor”, og da startet det lange misjonsarbeidet. Han fikk tilnavnet ”Samenes Apostel”.

 

<bilde>

 

 

Misjon blant samene

Gruppen Syvstjernen hadde en strategi om hvordan de skulle kristne samene:

1)   vinne samenes fortrolighet

2)   ta bort straffen for avgudsdyrking

3)   vise at samenes guder var onde og Gud var god.

 

I årene 1716 – 1723 hadde Thomas dratt på tre lange misjonsreiser. På de reisene ofret han alt han hadde for at samene skulle bli kristen. Samene ble tvunget og urettferdig behandlet fordi kongen mente at han kunne bestemme hva folk skulle tro. Nesten alt som handlet om samenes religion ble forbudt. For eksempel runebommen og joik. Bibelen ble oversatt på samisk og undervisningen var også på samisk. Slik kunne Thomas få bruk for språkstudiene sine. De brukte pengene som de samlet inn på å bygge kirker. Mange kirker ble bygd i samenes land. Samene ble tvunget til å tro på kristendommen. Det syns jeg er forferdelig! Folk skal få tro på det de selv vil! Rundt 1722 mente Thomas at alle samene i Norge trodde på kristendommen.

 

9. april 1727 døde Thomas von Westen som en fattig og utslitt mann. Han ble altså 44 år gammel.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst