Det riktige valet

Tekst om å velge riktig vei å gå med tanke på utdanning.
Sjanger
Essay
Språkform
Nynorsk
Lastet opp
2007.03.28
Tema
Skole

Siste frist for å gjere det riktige valet. Ja, du må velja nå. Ikkje i morgon, og ikkje dagen etter det, men i dag. Du må velja skule, men også ditt framtidige yrke og framtid.

 

Når man er liten så har man alltid ein formaning om kva man vil bli når man blir stor. For meg så var denne formaninga å bli gut. Det seier seg sjølv at dette var ganske urealistisk. Så tida gikk og eg ville bli veterinær. Eg forstod etter som tida gikk at eg ikkje ville klare eit slikt yrke.

 

Men det var først då eg vart når eg vart tvungen til å ta et val som 15åring at eg forstod. Eg måtte velja skole, yrke og framtid. Eigentlig var det på den tida mekanikar som sto i hovudet på meg. Men etter ein samtale med ein som gikk på medium og kommunikasjon fikk meg til å tenke. Eg hadde alltid likt å skriva og webdesign var blitt ein hobby med tida.

 

Første skuledag fikk eg beskjed om at eg var på rett sti. Eg hadde klart å ta det riktige val. Læraren min fortalte meg om da hun var på designmesse i Sveits og de hadde fortalt om pappas propell design. Det låg i blodet mitt, sjølv om det skulle ta litt tid før eg forstod det sjølv.

 

Å ta det riktige val skyldtes for meg bare tilfeldighetar. Hadde eg vært på eit anna stad hadde eg sikkert ikkje valt det same. Det avgjerande ble for meg samtalen med Audun. For andre ungdommar kan det være helt andre årsaker til korleis skule dei veljar.

 

Foreldre, omgangskrets og draumar har ofte mye å sei i slike val. Dersom foreldra dine ønskjer at du skal gå allmenn er det større mulegheit for at det er nettopp det du veljar. Dersom alle vennane dine veljar ein skule framfor ein annen kan det være du veljar nettopp denne skolen, du og.

 

Når eg valte tenkte eg ikkje på kor vennane mine skulle gå på skule, eg ville tenkje framtid. Heldigvis hadde eg foreldre som låt meg velja sjølv korleis skule eg ville gå på. Dei la valet i mina hender og stolte på at eg kunne ta riktig ending sjølv. Det eg la vekt på sjølv var god utdanning, spennande kvardag, mye praksis og kva eg kunne tenkje meg. Eg enda opp med medium og kommunikasjon og har ikkje angra ein dag.

 

Kva eg skal bli når eg er ferdig utdanna vet eg ikkje. Journalist står framdeles høgt på lista, men også fotograf har begynt å fange min interesse. Framtida vil uansett bli innan medium og kommunikasjon, det vet eg for sikkert. Om eg blir journalist, webdesignar, fotograf eller noe anna spelar eigentleg ingen rolle. For meg er det viktige å trives med det man driver med og i den jobben man er. Og eg vet med meg sjølv at medium og kommunikasjon vil få meg til å trives.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst