"Dette er ikke en krig"

Med utgangspunkt i et dikt av Stein Mehren, har jeg skrevet om medias oppfatning av krig, og hvordan vi i andre land har sett på Balkan-krigen.
Sjanger
Essay
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2011.01.30

”Dette er ikke en krig” er skrevet av Stein Mehren i 2000.

 

Stein Mehren mener i sin dikt at Balkan-krigen ikke fanget stor oppmerksomhet i media. Han mener det at av nyhetene om den balkanske krigen vi har sett på tv, er ”som en film som de døde spiller for oss”. Med en gang vi bytter kanal, kan vi glemme alt det vi ser på tv, aviser og internett… Siden vi har frihet og ingen krig, så vil også fort glemme det som skjer hos andre land, som Balkan-krigen, der de graver sine knuste minner, en tom barneseng, og et fotoalbum. Det er opp til oss å høre om krigen som foregår i Balkan, og det er veldig lett og bare få en tåre i øynene, og etterpå bytte den kanalen. Det er fordi vi ikke opplever denne situasjonen, og da vet vi heller ikke hvordan disse menneskene som lever med krig faktisk har det.

 

Etter min mening er det slik at media påvirker stor del av vår oppfatning av krig. Et eksempel er fra krigen mellom tyrkere og kurdere. Jeg selv er kurder, og kan se forskjellen mellom de nyhetene som blir visst i tyrkiske kanaler, og de nyhetene som blir visst i kurdiske kanaler. For eksempel så er PKK arbeiderparti for kurdere, mens en terrorist gruppe for tyrkere. Kurdere vil ha sitt eget land, som også er en del av Tyrkia. Tyrkere vil bevare disse områdene som kurdere eier fra før av og som de vil ha tilbake.

 

Media har stor påvirkning, og det er ofte derfor det oppstår konflikter og kriger her i verden. Det blir brukt ulike type ord og uttrykk, som påvirker menneskers tanker, og nå som vi som lever i moderne tid, er vi mer avhengig av media. Alt som blir sagt i media har kjempe stor rolle i vårt liv, og hvis det særlig gjelder om vårt land, så blir det enda viktigere.

 

Det er ulike måter man kan forklare ting på, og nå som i dag så blir det brukt ulike ord og uttrykk i media som blir oppfattet på forskjellige måter. Som det eksemplet jeg nevnte om konflikten mellom kurdere og tyrkere, er det slik at kurdere vil aldri bli kalt for terrorister, og derfor har de også da andre oppfatninger og tanker, enn tyrkere.

 

Massemedier har stor makt i samfunnet, så derfor er det veldig viktig det de skriver og det de gjør. Befolkningen kan bli påvirket av alt mulig av det som blir sagt, og særlig hvis det er lavutdanning og dårlige leveforhold i samfunnet, så blir det da enda verre. Nå som det er om krig da, så vil jo kanskje noen tenke og ta hevn, fordi det er noen som har bombet landet deres, og da vil jo saken gå på nyheter med ulike titler som dreier seg om det samme, og derfor vil da befolkningen ha stor hat for det landet som har gjort det, og da fører det til krig, der folk dreper hverandre.


Så siden medias rolle er så stor, må vi derfor passe på hva som blir sagt, og ikke tro på alt. Vi må heller ikke tro på det som blir sagt om de landa som er i krig med hverandre, og vi må helst forstå om hvem som har mest rett, og se på saken fra to sider, i stedet for å dømme den ene siden. Ellers vil det fungere aldri, og det vil alltid oppstå konflikter i landet…

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst