Du skal tro du duger!

Stilen handler om identitet og hva som har gjort at du er den du er.

Karakter: 6 (RLE)

Sjanger
Essay
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2011.03.17

”Dette er det vanskeligste av alt; å være seg sjøl- og synes at det duger”.    

Med disse ordene mener Hans Børli at den største utfordringen du vil støte på er å være fornøyd med deg selv.

 

Identitet er hvem vi ser oss selv som og hvem vi er i handlingene våre. Vi kan aldri miste identiteten vår, men vi kan forandre den. Gjennom hele livet skjer det mye som er med på å forandre identiteten vår. Vi får nye venner som er opptatt av andre ting og har andre meninger enn oss. Da vil vi kanskje forandre oss, og gå bort fra noe som var oss, for at de skal like oss bedre.

 

Hva er den største grunnen til at vi er hvem vi er – miljø eller arv?

Foreldrene våre lærer oss reglene vi må følge, og lærer oss hva som er rett og galt. Arv kan være egenskaper vi er født med, som vi har arvet fra foreldrene våre. Vi kan også ha egne frie valg, hvor vi bestemmer oss for å velge noe annet enn det miljøet vårt og vennene våre mener, eller det foreldrene våre står for. Jo eldre vi blir, jo enklere blir det å ta egne frie valg.

 

Når vi er små, er det foreldrene som bestemmer hva vi har på oss. Men etter hvert blir vi mer selvstendige og lager vår egen stil. Denne stilen er inspirert av identiteten vår. Man kan si at stilen vår er skyggen til identiteten vår. Når foreldre er religiøse ønsker de kanskje at barna skal gå med religiøse plagg eller symboler, som kan være for eksempel hijab eller kors. Når vi blir eldre kan vi bestemme mer selv. Men mange ønsker da å gå med de symbolene foreldrene ønsker, fordi de selv ønsker det eller ikke vil skuffe noen. De kan også bli påvirket av ting de leser eller venner og skole.

 

Mange arver kunnskaper av foreldre. Velger flere å studere medisin om foreldrene er leger? Mamma er ikke så flink i matte, men flink med mennesker. Kanskje jeg arver hennes kunnskaper og velger å bli psykolog? Er det arven som skaper identiteten vår?

 

Hva vi synes er viktig i livet og hva vi tror på, kan være arvet fra foreldrene. Fra vi er små lærer de oss kanskje å tro på Gud og for eksempel tro på at alle mennesker er like mye verd uansett hudfarge. Barn som vokser opp i en familie med mange penger, vil bli påvirket av det. Men det er ikke sånn at vi bare bestemmes av arv. Miljøet vårt og vennene våre er også viktige. Veldig viktige. Ofte blir vi påvirket av vennene våre og ikke familien.

 

Miljøet vi lever i påvirker oss i stor grad. Når vi blir større skyver vi oss selv gradvis fra foreldrene våre og lager våre egne veier. Da kan vi skyve mye av arven vekk. Vi gjør kanskje noe som vi har lært er galt, men gjør det for å imponere vennene våre. Jeg regner med at vi alltid vil være opptatt av hva vennene våre synes om oss.

 

Både miljø og arv er i stor grad med på å forme hvem vi er. På en måte så lager arven identiteten vår, og miljøet former den. Om vi velger å bli det samme som foreldrene våre er det ikke sikkert at vi ønsker å bli det fordi de er det. Men fordi denne jobben høres interessant ut for oss selv.

 

Noe av det viktigste i livet er at man må kunne være trygg på seg selv, og være stolt av det man gjør. Hvis jeg får en god karakter eller scorer et mål på fotballkamp, blir jeg stolt av meg selv. Å være stolt av seg selv er veldig viktig. Følelsen når du virkelig får til noe, er en vidunderlig følelse blandet av glede og mestring. Å kunne ha mot til å bestemme selv er veldig viktig. Axel Sandemose er en mann som skrev Janteloven. Jeg ville i stedet skrevet den sånn: Du skal tro du er noe. Du skal tro du er like mye verdt som andre. Du skal tro du er klok. Du skal innbille deg du er bra. Du skal tro du duger!

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst