henrik ibsen fordypningsoppgave & hedda gabler analyse (karakter: 6)
Fordypningsoppgave om Henrik Ibsen
Presentasjon av forfatteren og forfatterskapet
Henrik Johan Ibsen var en norsk dramatiker, teaterdirektør og en poet i 19-århundre. Han blir ofte kalt ”faren av realismen” og han er den mest spilte dramatikeren i verden etter Shakespeare. Hans mest kjente verk er Peer Gynt, Et Dukkehjem, Hedda Gabler og Rosmerholm. Når det gjelder dramatiske virkemidler, er han kjent for sin retrospektive teknikk. Det viste seg også i Hedda Gabler, der samtaler i nåtiden avslører viktige hendelser i fortiden.
Han var født i Skien 1828 og døde i Kristiania i 1906. Faren var en velstående kjøpmann, som mistet sin formue da Henrik var 8 år gammel. Han begynte å jobbe som lærling i et apotek da han var 18, og der fikk han en sønn med en 10 år eldre kvinne. I ettertid ble han truet med tvangsarbeid fordi han ikke betalte barnebidrag, dette er noe som har satt spor på hans forfatterskap. I 1851 begynte han å jobbe i det norske teateret i Bergen. I årene han jobbet i teateret har også hatt stor innvirkning på verkene hans. Høsten 1861 fikk han et reisestipend som ble til et utenlandsopphold som varte i over 27 år. Han har oppholdt seg blant annet i Roma, Dresden, München og Stockholm.
Flere av hans dramaer var sett på som skandaløse fordi har skrev så mye som var kontroversielt på hans tid. Han tok opp forskjellsbehandling av kvinner, incest, kritikk av ekteskap og samfunnets uskrevne regler. Han skrev om løgn og overfladiskhet i kvinner, noe som på hans tid var sett på som tabu. Hedda Gabler var ikke så godt likt når det kom ut, kanskje fordi Hedda var det motsatte av samfunnets idé av hva kvinner skulle være. Hans temaer viser seg å være like aktuelle i dag, og han har bidratt til at incest og kvinneundertrykkelse ikke er like tabubelagt lenger.
Presentasjon av teksten eg har lese
Hedda Gabler er eit drama skreve av Henrik Ibsen utgitt i 1891.
Handlinga forgår i en villa i den rikare delen av byen, og begynner med at Hedda og Jørgen Tesman kjem heim frå ei bryllaupsreise. Hedda er dotter av ein høgtståande general som har etterlate ho utan formue. Det verkar som Hedda har gifta seg med Jørgen av praktiske årsaker, ikkje av kjærleik, sidan ho snakkar nedsettande om ham. Ho er ufin med den omsorgsfulle tanta Juliane Tesman. Ho blir veldig interessert når hennar tidlegare klassekamerat, Thea Elvsted, kjem og forteljar at Eilert Løvborg er i byen. Thea forteljar at ho er bekymra for Eilert på grunn av alkoholismen hans. Thea har forlate mannen sin for vere med Eilert, og dei har jobba saman og skrevet ei bok. Vi forstår av samtalen at Eilert og Hedda har hatt et forhold, som ikkje Thea får vite om.
I annan akt kjem Assessor Brack medan Hedda er aleine heime. Dei snakk saman ukomfortabelt intimt. Hedda nemna at ho er frustrert over å ”evig og alltid skulle være sammen med en og den same” og at mannen hennar er utruleg kjedeleg. Brack seier at ho ikkje treng å kjede seg så lenge ho har ham, og at ”et trekant-forhold er en stor behagelighet for alle parter”.
Løvborg kjem på besøk og har med manuskriptet. Når Assessor Brack og Jørgen Tesman går ut av rommet får vi bekrefta at dei har hatt eit romantisk forhold. Når Thea kjem inn, prøvar Hedda å gjera Løvborg full, og han endar opp med å gå ut saman med nokon andre og klarar å miste manuskriptet. Jørgen finner det og gir det til Hedda, som legg det vekk. Løvborg kjem heim og seier at han har revet det i stykke da han var full. Han er frustrert og Hedda gir ham ein av dei to pistolane til faren hennar og ber ham om å ”gjøre det vakkert”. Neste morgon kjem Assessor Brack og forteljar at Løvborg hadde skutt seg sjølv. Hedda spør korleis det skjedde, og Brack svarer at han skøyt seg sjølv i hjartet. Hedda verkar fornøgd med det, men blir knust når ho seinare får vita at han eigentleg skøyt seg sjølv i ballane på et bordell. Brack fortel også at han kjende att pistolen som Heddas, og trua med at han kjem til å melde det til politiet om ikkje ho føyer seg etter ham. Hedda føler seg fanget og seinare tar ho sitt eige liv ved å skyte seg sjølv i hovudet.
Karakteranalyse Hedda Gabler
Hedda Gabler er hovudkarakteren i skodespelet Hedda Gabler skreve av Henrik Ibsen. Tesman er namnet Hedda fekk då ho gifte seg. Hedda Gabler er pikenamnet hennar. Henrik Ibsen sa at ”grunnen til at jeg gav (skuespillet) det navnet, var for å indikere at Hedda skulle bli sett som hennar fars dotter, heller enn kona til ektemannen sin.” Hedda Gabler handlar om at Hedda er nygift og slit med å finne spenning og lukke i ekteskapet. Ho blir beskrive som en fornem dame opptatt av makt og autoritet, og ho snakkar veldig kommanderande og avgjørande.
«Jeg ønsker å føle at jeg kontrollerer en menneskeskjebne. »
Altså, ho er det motsette av det kvinner ”skulle” vere på den tida, og ho blir derfor sett på som eit feministisk ikon.
Utsjånadmessig, blir Hedda beskrive som veldig vakker. Ho har eit ”edelt og fornemt forma” andlet og skikkelse. Ho har stålgrå auga og rødt hår og bær to pistolar for å representere hennar intense, koleriske personlegdom. Koleriske menneske er leiarar og direktørar. De ønsker å være i kontroll over situasjonar, å vera på toppen, og å vera den beste.
Hva jeg tenker om forfatterskapet
Det som appellerer til meg er at han tar opp temaer og problemstillinger som f. eks kvinners rolle i samfunnet, klasseskillet og undertrykkelse. Jeg liker hvordan Ibsen problematiserer og belyser ting som kvinnerettigheter, selv om ikke er hans kamp. Han har karakterer som oppdager feil i samfunnet og varsler det og blir tiet og feiet under bordet. Mange ting han skriver om var i hans tid tabulagt, som f.eks incest, aktiv dødshjelp og hans kritiske blikk på ekteskap.
«Bruden? Å, ja visst gråten hun litt; men det skal en aldri ense. »
Henrik Ibsen som kunstner er ikke en forskjønner som fokuserer på ting som er vakkert, men heller en som fokuserer på det som er ubehagelig. Han gir samfunnet et speil slik at det kan skape debatt og eventuelt forbedre seg. Det er noe jeg beundrer og ser som en kunstners rolle. Å ikke være dekoratør for staten og overklassen, men å være samvittigheten og det moralske kompasset for samfunnet.
over & out *drops mic*
Kildar
https://snl.no/Henrik_Ibsen
http://dlibrary.acu.edu.au/staffhome/trsanders/units/modern_drama/hedda_gabler.html
http://www.novelguide.com/hedda-gabler/toptenquotes.html
http://maren152.blogspot.no/2009/02/hedda-gabler.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Henrik_Ibsen#Early_life_and_family
http://www.ordtak.no/sitat.php?id=2182
Legg inn din tekst!
Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Last opp tekst