Askeladden, en pest for folk(et)

Et kritisk blikk på våre folkeeventyr.

Sjanger
Eventyr
Språkform
Annet
Lastet opp
2003.02.25

Askeladden en pest for folk(et)!

 

 

E

ventyr er noe vi alle har vært i kontakt med en eller annen gang i vårt korte eller lange liv. Mor leste det for deg når du var liten, og senere, hvis du fikk barn selv, måtte du atter igjen dra fram den slitte boken fra din barndom, og gjenta (av en eller merkelig grunn) ditt eget favoritteventyr. Dette medførte at barnet ditt, hver bidige gang et eventyr skulle leses maste etter dette eventyret igjen. Slitsomt kan noen si… og jeg ville nok si meg en smule enig.

 

Eventyrene skal i følge de fleste baseres fra fabler og myter, men la oss nå se for oss at verden var bebodd av troll, og at hele Norge var delt opp i utallige kongeriker, det ene gildere enn det andre. Jeg vet så klart at det finnes skeptikere der ute som vil komme med vage bevis på at dette bare er tull. Argumenter som at noen knokler måtte jo etterlates når trollene døde og at disse kongedømmene ville bli husket. Mitt svar til dem er at vitenskapen har tatt feil tidligere og jeg er temmelig sikker på at de har oversett viktige detaljer!

 

Dette er riktignok ikke det jeg satt meg ned i denne mørke stund for å skrive om. Mitt egentlige tema er denne Espen. Kjent til mange som Askeladden, skrotingen, han med rød lue, og den åttende landeplage! I utallige historier har denne mannen… guttungen påført seg anklager som for eksempel:

 

  • Mord på mange utryddende dyrearter (troll og varger)
  • Sette mangt et monarki i fare ved å ta over halvparten (se neste punkt for videre informasjon)
  • Smisker på kongen til han får prinsessen ved å utføre noen latterlig lette prøver. Deretter tvinger han, ved hjelp av kongen, prinsessen til ekteskap

I dagens samfunn ville dette bli ansett på med forrakt og folk ville ty til handling for å stoppe ham, men datidens mennesker hadde verken kunnskap eller intellekt nok til å stoppe denne Don (ulv) Juan i fåreklær. Jeg kan fremdeles tenke tilbake på et eventyr jeg hørte mye av i min ungdom:

Espen har på en eller annen slesk måte i samarbeid med sine deltidspartnere, Per og Pål, tvunget seg innpå en bonde. Så blir det jo kaldt i denne stakkarlige lille hytta, og de tre psykopatiske guttungene er jo vant til slottsvarme, så de går en etter en inn i skogen for å hugge ved. Men et troll kommer og skremmer dem vekk fra skogene som tilfeldig vis er fredet! Uten respekt anser Espen dette som en krigserklæring. Planlagt i minste detalj setter han ut på troll jakt. Etter en del handlig hvor Espen lurer det stakkars trollet til å tro at han har superkrefter (troll er ikke kjent for å være smarte), blir han med trollet til hulen hans. Der setter han sin mesterplan ut til aksjon, ved å få trollet til å sprette opp sin egen mage. Ikke nok med dette, men Espen stjeler alt trollet eier og har og bruker alt opp på nærmeste bordell. Visse mennesker ville ansett trollet for mannevondt siden det er stort og stygt, men hvis dette trollet var så ondt ville det ikke bare knust Espen ved første sjanse den fikk? Bevisene er klare! Askeladden var en stor kriminell med et nettverk av hjelpere som ikke hadde noen respekt for privatlivets sikkerhet. For de menneskene som enda ikke er overbevist om at denne gutten ikke er en person man skal sette i hellig lys foran sine barn, skal jeg analysere et eventyr til:

Per og Pål og Espen er på sin vei til en kongsdatter som ikke kan målbindes. Espen er som alltid ute etter (unnskylder på forhånd talemåten) å lage faen! Han finner et par forråtnede ting på bakken, akkurat slik han liker alt! Og for hver kvalmende ekle ting han plukker opp jo nærmere kommer han genial plan, som brygger seg opp i hans syke sinn. Når de ankommer slottsgården går de inn i rekkefølge, men verken Per eller Pål er besatt av et så smart og lumskt sinn til å skremme prinsessen til stillhet. Espen derimot bruker sine avskyelige gjenstander til å skremme vettet av kongsdatteren og han vinner til slutt. Deretter krever han fra kongen, dattera og halve kongeriket. Det er klart at i denne fortellingen ble kongen presset av enten skattevesenet eller kirken til å inngå allianser med mektigere konger slik at han kunne betale gjelden sin, men når han prøvde å få inn prinser fra andre kongedømmer til å gifte seg med sin datter forfalsket Espen sitt eget og sine kompanjongers fødselsattest som gav dem tittelen som adelige. Så kunne han utnytte kongens stakkarslige situasjon til sin egen fordel! Dette er ikke noe jeg ville anse som god moral!

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst