Olje i Norge

Kåseri om oljeeventyret.
Sjanger
Eventyr
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2004.03.15

Olje, Milliardene har rast inn i statskassa de siste 33 åra, like fort som olje er sugd opp fra havbunnen. Hva hadde vi vært uten olje? Hva blir vi en gang i framtida uten oljen?

 

Vi har også sett hvor avhengig vi kan være av olje. I 1973 stengte oljekranene i Norge. For første gang siden 1945 var veiene bilfrie. Folk ble nektet å kjøre i helgene. De fleste klarte det bra, men det var mye mindre biler den gangen enn i dag. Den gangen var det hysteriske tilstander. Folk hamstret bensin i det som var. Kollektivtrafikken var nærmest sprengt. Til og med Kongen kjørte trikk på skitur. En mann hadde fylt opp badekaret med bensin. Hvordan hadde vi reagert om vi hadde fått kjøreforbud om helgene i dag? Det hadde blitt en rekke lovbrudd.  Kollektivtilbudet er for dårlig til å kunne ta de utfordringene det hadde vært, dersom vi hadde fått en ny oljekrise.

 

Dersom Norge en gang skulle bli tatt av et annet land, så kunne det gjøres enkelt. Norge måtte tas om vinteren. All tilførsel av olje og strøm kunne bli kuttet, og da hadde inntrengerne hatt all makt. Mange ville ha både sultet og frosset i hjel, og det hadde vært umulig å bevege seg.

 

I 1969 i Norge gjorde Nordal Torsteinsen og Einar Grønlie Olsen oppdagelser som skulle få svært storbetydning for landet. De var egentlig ikke klar over omfanget av det de hadde oppdaget. De oppdaget oljen i Nordsjøen.

 

Denne oppdagelsen fikk svært stor følger for vår økonomi. Før var vi bare en liten fiske- og landbruksnasjon, men oljen gjorde oss til en industrinasjon. Økonomien i landet gikk fra normal til stor. På få år bygde Norge opp industri og økonomi knyttet til oljen i Nordsjøen. Fra 1971 til 1998 har vi produsert olje og gass for 935 milliarder kroner. Vi har fremdeles olje og gass til lignende produksjon i 30 år til. I tillegg utvider Norge søking etter olje nordover langs Norskekysten.

 

Det negative er at Oljen er midlertidig. Vi har ofte hørt om oljeeventyret. Alle eventyr begynner med: Det var en gang..., og de slutter med snipp snapp snute, så var eventyret ute. Det må bli tomt en dag, spesielt om vi er så grådige som i dag. Oljen er.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst