9. april 1940

Invasjonen fra Tyskland i april 1940. Samt senkingen av Blücher ved Oscarsborg festing.
Sjanger
Faktaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2007.05.09

<bilde>
Tidlig om morgenen den 3. april satte flere tyske skip ut fra den tyske båthavnen. Hitlers planer var klare om hvordan han skulle angripe Norge. Tyskerne hadde planer om å innta Norge fra 6 forskjellige norske båthavner. De angrep Narvik, Bergen, Trondheim, Oslo, Kristiansand og Stavanger. De hadde fått i oppdrag å ta kongen og hele regjeringen til fange.

                                                                 

Slik så det ut da den tyske krysseren Blücher ble senket.

 

De fleste havnene ble angrepet av store krigsskip med flystøtte.                      

 

Den norske marinen hadde ingen sjanse til å stå imot invasjonen fra Tyskland. Narvik ble først okkupert, uten mye motstand. Deretter hadde Tyskland ingen store problemer med å innta Trondheim, Bergen og Stavanger. I Kristiansand klarte de å holde av tyskerne overraskende lenge. Tyskerne ble slått tilbake to ganger før de endelig klarte å innta byen. Tyske tropper var nå i full fremrykning innover landet. Deretter var det Oslos tur. I Drøbaksundet lå Oslos sterkeste motstand, og eneste håp: nemlig Oscarsborg festning.

Oscarsborg ble bygd på 1840-tallet, og hadde 111 kanoner og 338 infanterister på vakt den dagen. Hovedbatteriet bestod av tre 28 cm kanoner som skyter granater på 345 kg. Disse kanonene ble kalt «Moses», «Aron» og «Joshua»    

 

Kommandanten hadde allerede fått vite at tyske krigsskip var på vei inn, og var derfor i full beredskap. Lederen av den tyske angrepsflåten var en krysser som het Blücher. Skipets mannskap bestod av 1600 mann. Blücher hadde i oppgave å klarne Oslokysten for båter og landbatterier. Blücher seg sakte inn i Oslokysten ca. kl. 04.00. Plutselig ble det avfyrt to kanonskudd fra festningen. De treffer Blücher i siden, samtidig som de signaliserer til de andre batteriene på Drøbaksiden. Bare minutter senere blir det avfyrt to undervanns torpedoer fra Oscarsborg. De lager et stort hull i skroget og gjør at Blücher tar inn store mengder vann. Blücher synker kl. 06.23, og ca. 1000 tyske offiserer drukner i det kalde vannet. De andre skipene må snu, og har intet annet valg enn å landsette alle troppene lengre sør.

 

Bare timer etter begynte tyskerne med et massivt bombeangrep på Oscarsborg. 42 tyske fly deltok og hundrevis av bomber ble sluppet. Bombingen foregikk i nesten ti timer men ingen norske soldater ble drept under bombingen av Oscarsborg. Dagen etter kom de tyske troppene og inntok Oscarsborg. Nå kunne de marsjere innover mot sentrum. Takket være motstanden fra Oscarsborg fikk kongefamilien og regjerningen nok tid til å flykte fra hovedstaten og til sikkerhet.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst