Ampere, Galvani, Ohm og Volta

Kort om fire kjente historiske vitenskapsmenn.
Sjanger
Faktaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2007.03.01

Andre Ampere var en fransk fysiker som engang laget et instrument som gjør at strømmen eller strømstyrken måles i ampere. Dersom det passerer 6200 000 000 000 000 000 elektroner i sekundet er det 1A. Det måles med et amperemeter. Ampere døde 10. juni 1836

<bilde>

 

 

Luigi Galvani var en italiensk anatom, fysiolog og fysiker. Han er berømt for sitt arbeid rundt oppdagelsen av elektrisitet i dyr, noe som fikk Alessandro Volta(se nederst) og andre fysikere til å oppdage elektrisk strøm. Hans oppdagelser var grunnen til at andre fysikere fant opp batteriet. Galvani døde i desember 1798.

<bilde>

 

Georg Simon Ohm var en tysk matematiker og fysiker. Lite informasjon om han er på internett, men han fant i hvert fall ut ohms lov. Den går ut på at en metallisk leder med konstant temperatur er proporsjonal med strømmen gjennom den, som utrykkes slik:

<bilde>

Ohm(Ω) er måleenheten for elektrisk motstand.

Ohm døde 6. juli 1854.

<bilde>

 

 

Alessandro Volta var en italiensk vitenskapsmann fra 17-1800 tallet. Han satt to elektriske ledere i en papplate dyppet i saltoppløsning. Da var det konstant tilførsel av strøm. Volt er måleenheten for elektrisk spenning. Volta døde i 5. mars 1827.

<bilde>

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst