André Jarl Bjerke

Kort om forfatteren André Bjerke.
Sjanger
Faktaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2004.03.11

Barndom/ungdomstida

André Bjerke ble født i Oslo i 1918. Barndomshjemmet hans ligger i Schøningsgate. Bjerke hadde en veldig "litterær oppvekst;" Faren hans Eljert Bjerke var det samme som sin sønn ble, forfatter. André vokste også opp i et veldig litterært Oslomiljø. I 1929 begynte han i første gym på Fagerborg skole. Her begynte han tidlig å skrive, som redaktør av FGS- avisen (skoleavisen). Han fikk mange stygge komentarer om at han ble redaktør bare fordi han ville bli kjent som faren Eljert Bjerké. Men han var jo ikke noe bra forfatter sa de til ham. Men da hans første utgave av avisen (som også ble kalt Spindelvev) kom ut, ble han nærmest hyllet av elevene. Bjerke skrev utrolig bra mente elevene og lærerne. Til og med de de som slang dritt til han før. Her en skildring fra et referat av et møte han skrev om (det er en som leser litt utydelig): ...Han leste med en stemme som nærmest minnet om en forkjørlet tåke-lurs fortvilende kamp for tilværelsen. Som dere sikkert ser her, var utrolig god til å skildre og uttrykke seg. I skrivingen brukte han også mye fremmedord, noe som han også brukte mye i sine bøker som voksen. Det var tydelig en forfatter i blodet til André.

 

 

Krigstiden og utover

Da Bjerke var tjue-sju år (1940), slo han igennom med boken "syngende jord" (lyrikk). Under 2. verdenskrig måtte Bjerke, som alle andre forfattere slå seg ned å skrive "ufarlige" dikt. De diktene han skrev i denne perioden gikk for det meste glatt gjennom nazistenes sensur. Merkelig nok gikk også de kriminalromanene han skrev i denne tiden også glatt igjennom sensuren. Disse bøkene skrev han under psevdonymet (psevdonym = ikke å bytte navn, men bare bruke et annet navn en stund) Bernhard Borge. Dette navnet har han brukt til å undeskrive bøker med, og i boken de dødes tjern hvor han selv er hovedpersonen, bruker han navnet Bernhard Borge.

 

 

Hva har han egentlig skrevet?

Det André har skrevet er diktsamlinger (eks.Syngende jord 1940, Fakkeltog 1942, Regnbuen 1946 ), kriminalromaner (eks.Nattemennesket 1941, De dødes tjern 1942, Skjult mønster 1950), essays (eks. Med kritiske øyne 1971, Djevelens omgangsfelle 1974), han har også oversatt en hel del gamle kjente verk som Hamlet av Shakespare.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst