Atomvåpen

Teksten inneholder informasjon om atombomben.
Sjanger
Faktaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2004.11.03

Her er litt om atomvåpen:

Januar 1939 oppdaget den tyske kjemikeren Otto Hahn fisjon, og straks begynte kjernefysikere å tenke på hva de kunne gjøre med det.

 

Det var Tyskland som var mest adktive i utviklingen av en atomvåpen, på den tiden var Tyskland veldig aggresive etter en stund fikk Tyskland uran fra Kongo som man trengte til utviklingen av våpenet. Når Tyskland okkuperte Belgia fikk de 1200 tonn urankonsentrar, det utgjorde omtrent halvparten av verdens tilgjengelige uranreserver. Den største halvparten hadde USA. Alle forskere i verden var redd hva Tyskland kunne gjøre med en atomvåpen. Så i 1939 kom det masse forskere fra Europa og USA for å hjelpe USA å lage atomvåpen. Den første som tok kontakt var Leo Szilard. Han kontaktet Albert Einstein, og sammen skrev de et brev til presidenten der de sa hva forskerne i Tyskland hadde holdt på med.

 

De fleste viste nå hvor stor skade en atombombe hadde. Kjernevåpen er delt i tre deler, fisjonsvåpen, fusjonsvåpen og nøytronvåpen. Den som er mest kjent er fisjonsbomben. Det var en sånn bombe som ble sluppet over Nagasaki og Hiroshima.

 

Her er litt om atombombens virkning:

Det første som skjer er at det oppstår en ildkule, som kan bli flere kilometer i diameter. Inni denne kulen er det en tempratur på flere millioner grader. Folk som ser på den blir enten midlertidig eller varig blindet. Ildkulen vil gi så stor varme at alt i nærheten vil bli brent opp. Etter ildkulen, kommer det en stor trykkbølge. Trykkbølgen er raskere enn lyden, og ødelegger alt i en diameter på flere kilometer. Etter trykkbølgen kommer det et undertrykk i området der bomben eksploderte, da vil luften bli sugd tilbake. Da blir det en veldig sterk vind som kan komme oppi orkan- styrke. Hvis man kommer litt senere til eksplosjonsstedet, vil man få radioaktivt nedfall på seg som først rammer arvesystemet og fremkaller kreft.

 

Kilder:

http://home.online.no/~ro-w/prosjekt/start.html.

 

 

<bilde>

Her ser du bilde av en eksplosjon

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst