Barnesoldater og barnearbeid

Handler om barnesoldater i Sierra Leone og om barnearbeid.
Sjanger
Faktaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2005.06.01

Barnesoldater

Det er rundt 300 000 barn under 18 som har blitt tvunget eller overtalt til og bære våpen. De yngste barnesoldatene er kun 7 år. Over 50 stater rekurrerer barn til sine væpnede styrker

 

I Sierra Leone er det mange barnesoldater. Det de barnesoldatene ser, er med på og ødelegge ett barns oppvekst. Tortur skjer også med barn. Dette er imot alle lover FN og Amnesty International har. De barna opplever hender som blir hogget av. Mennesker som blir drept. Barn som blir voldtatt. Å masse slaktninger.

 

En barnesoldat er en person under 18 år som deltar i krig. Noen barn blir brukt til og handtere atomvåpen, granater, stridsvogner, Bud-bærere, spioner, mine-ryddere eller sexslaver. Det er heller ikke uvanlig om de deltar i mord eller voldtekt.

 

Barnearbeid

Er farlig for barna. De barna som jobber, jobber gjerne lenge og tjener lite. De har det som barna i Europa på 1800-tallet. Og det kan minne litt på slaveri. De som har det verst er kanskje de som jobber som tjenere. Barna blir ofte slått og noen ganger drept. Flere barn blir også solgt som prostituerte til bordeller til Pakistan og India.

 

En undersøkelse viser at ca 6,5 mill barn mellom fem og 14 arbeider. Ca 8% av disse er tjenere eller prostituerte dette er bare i India.

 

 

Kilder:

nrk.no reddbarna.no

amnesty.no org.ntnu.no

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst