Barokken

Enkle og greie opplysninger om barokken. Opprinnelig en mindre del av et større prosjekt.
Sjanger
Faktaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2007.02.12

På 1600-1700 tallet i Europa regjerte barokken, det var ei kunstretning som la stor vekt på drama og detaljer innen musikk, arkitektur, forfatter, maler og bildehoggerkunsten. Barokken begynte på 1600 tallet i Italia, senere spredte den seg bare videre i Europa, med god støtte fra Den Katolske kirke som brukte stilen som en del av sin motereformasjon.

 

Barokken var frihet, det var en reaksjon på de strenge prinsippene som regjerte under renessansen, de sterke kravene på harmoni. Folk begynte nå å fokusere på det som skjedde der og da, og søkte mot det mystiske. Kunstretninga nå er enkel og dramatisk.

 

Byggekunsten fra barokken var stor og pregende, den var laget for å imponere, ornament ble foretrukket i stedet for rette linjer, og bilder ble ofte medbrakt inn i byggeverkene (Nidarosdomen for eksempel)

 

Forfatterkunsten var veldig mye preget av kristent innhold og forfatteren prøvde røre leseren med mye ord og følelser.

 

Navnet barokken ble ikke brukt på epoken før på 1800 tallet, hvor det er usikkert på hva navnet stammer fra. Noen mener at ordet ble utvikla fra ordet barrocco, som betyr ujevn perle eller falsk perle på portugisisk. Ordet ble ofte brukt som et nedsettende ord, fra renessansens side, ordet hadde en grotesk eller absurd betydning.

 

Kunstneren Heinrich Wölfflin reagerte på dette, og gikk ut med at dette var en kunstform, og at det ikke manglet form for kunst, noe som førte til at det ikke ble snakket nedsettende om dette lengre, men kun om retninga.

 

Viktige navn fra barokken innenfor musikken

  • Claudio Monteverdi (1567-1643)
  • Johann Sebastian Bach (1685-1750)
  • Antonio Vivaldi (1678-1741)
  • Domenico Scarlatti (1685-1757)
  • Georg Friedrich Händel (1685-1759)
  • Georg Philipp Telemann (1681-1767)

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst