Bosnia Hercegovina

Sammendrag av landet nå samt landets historie i korte trekk.
Sjanger
Faktaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2007.04.23

<bilde>

 

Bosnias tidlige historie
Bosnia var i oltiden en del av Illyria, erobret av slaviske stammer rundt år 600. Ble eget kongerike i 1378. På 1400 tallet ble de erobret av Tyrkia, noe som førte til et økonomisk forfall som varte i flere århundrer. Ble erobret av Østerrike i 1908. Ble i 1918 en del av Jugoslavia.

 

<bilde>

<bilde>


 

Bosniakrigen

Da andre verdenskrig var over ble Bosnia egen republikk i Jugoslavia sammen med Hercegovina. Frem til kommunismens fall var alle tilsynelatende fornøyde med dette, men Jugoslavia var delt, både i folk, rase og religion. Når den kalde krigen var over gikk politikerne over til nasjonalisme for å samle folket.

 

<bilde>
Bosnia-Hercegovina ville frigjøre seg fra Jugoslavia. I oktober 1991 erklærte de sin uavhengighet etter folkeavstemning, EU og USA godtok dette. Men serbere på begge sider av grensen ville tilhøre samme stat. Så begynte en kamp om territorier mellom de største folkegruppene i Bosnia-Hercegovina: bosnjaker, kroater og serbere.

 

<bilde>

Krigen hadde ingen klare fronter, men stort sett var det bosnjaker og kroater som sto sammen mot serberne. Selv om FN prøvde å gripe inn gikk det ikke, og mange våpenhvile avtaler ble undertegnet uten at det hadde noen virkning. Til tross for at serberne var i mindretall hadde de overlegent bedre våpen og utstyr og fikk kontroll over de områdene der det bodde mest serbere.

 

Hovedstaden, Sarajevo, var beleiret av den jugoslaviske folkehæren fra April 1992 til Februar 1996. Byen ble ødelagt under disse 4 årene, og innbyggertallet halvert.

<bilde>
Srebrenica var viktig for serberne fordi den lå så strategisk til. Helt i starten av krigen tok serbiske styrker over kontrollen i landsdelen, men bosnerne vant den tilbake. Srebrenica var ett sårbart sted fordi det lå så nære grensen og områdene som var okkupert av fienden. Den 12.-16. Juli 1995 ble området angrepet av serbiske militærstyrker. 8000 menn, kvinner og barn ble drept. Dette er det største massemordet i etter andre verdenskrig.

 

I november 1995 blir den endelige fredsavtalen, Daytonavtalen, signert i USA. Krigen blir offisielt over den 14.Desember i Paris, da avtalen blir signert igjenn.

Bosniakrigen ble den blodigste og mest kompliserte krigen i hele det tidligere Jugoslavia. 102 000 mennesker døde under krigen, av disse var 55 261 sivile. Over 40 000 ble voldtatt og ca 1,8 millioner mennesker har flyktet fra sine hjem som følge av krigen.

 

<bilde>

 

 

 

 

<bilde>


Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst