Brasil

En tekst med generell informasjon om Brasil, samt om fotball og regnskogen.
Sjanger
Faktaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2012.04.24

Her skal du få vite litt generelt om Brasil. Du skal også få vite om regnskogen og fotballen her. Men viktigst er miljøet og trehogsten.

 

Vi begynner med litt generell info:

Brasil ligger helt øst i Sør-Amerika og grenser til Bolivia, Peru, Colombia, Uruguay, Argentina, Paraguay, Venezuela, Guyana, Surinam og Fransk Guyana. Hovedstaden er Brasilia. Andre store byer er Rio de Janeiro, Säo Paulo og Salvador. De prater Portugisisk. Store deler av Brasil er dekket av regnskog mer nøyaktig Amazonas. Denne regnskogen er ganske nøyaktig 10X Norge. Der er også verdens nest lengste elv Amazonas elva. Den er 6 000 km lang. (med bielver.)  Valutatypen er Brasilianske real og 10 BRL er 30,43 NOK. Styreformen er republikk og presidenten heter Dilma Rousseff.  Det bodde ca. 201 000 000 innbyggere og landet er ca. 8,500 km2. Nasjonaldagen er 7. september og nasjonalsangen heter ”Hino Nacional Brasileiro”.  Hovedreligionen i Brasil er katolsk kristendom, men det er også afrikanske religioner som candomble og umbanda. I Brasil består næringslivet av: jordbruk, gruvedrift og produksjons- og servicenæringer. I tillegg er det mye hogging av regnskog som det kommer mer om senere.

 

I Brasil er den støste delen av Amazonas regnskogen med over 40 000 trer og planter blant annet mahogni, kautsjuktrær, kakaotrær og paranøttrær. I alt dekker skogen ca 50% av Brasil. Amazonas har også et rikt utvalg av pattedyr. F.eks. puma, jaguar og tapir som er de største dyrene i Brasil. Gnagere er også rikt representert med blant annet flodsvin og gullhare. Av slanger finnes blant annet den fryktbare anakondaen og kongekobra, mens i regnskogen lever de fleste dyrene i trærne. Brasil har en av verdens rikeste fuglearter med over 1500 forskjellige fuglearter. Hvis man oppsøker skog og mark, vil man blant annet finne papegøyer, tukaner, hoatzin, hokkoer og mange fuglefamilier. Dessverre blir mye av regnskogen hogd ned dette er veldig synd og så mye som 50 % av regnskogen er enten hogd ned eller permanent ødelagt. Dette må vi gjøre noe med!

 

Når vi prater om Brasil må vi jo også prate om fotball. Brasil er en av verdens beste fotball lag. Brasil har vunnet VM 5 ganger i 1958, 1962, 1970, 1994 og 2002. De har i tillegg vunnet sølv 2 ganger i 1950 og 1998.  Mange mener at Brasil er så gode i fotball fordi de spiser veldig sunn mat, Kanskje er det sant? Mange kjente fotballspillere er også fra Brasil nå får du vite litt om to av dem:

 

Pelè har vært verdens beste fotballspiller, han spilte på Brasil i sin yngre tid. Han har vunnet tre VM gull i fotball, scoret 1220 mål, scoret fem mål i samme kamp seks ganger og er fotballens mest profilerte ambassadør. Nå bruker Pelè all sin tid på å reise rundt og spre glede rundt idretten samt bruke sitt profilerte navn til å hjelpe de som kan utvikle seg i verden(bli bedre.) Når Pele taler, lytter verden så hørere folket på han.

 

Ronaldo startet karrieren sin i 2. divisjonsklubben Sao Cristovao som en 14- åring. Etter å ha scoret 36 mål på 54 kamper, ble han kjøpt opp av 1. Divisjonsklubben Cruzeiro som 16-årinig. På ett år scoret Ronaldo 58 mål på 60 kampermål. Han ble tatt ut i VM troppen, men fikk ikke spille noen kamper. Han kom raskt til den nederlandske PSV Eindhoven. Da han var 17 år, og ansett som verdenstalent.

 

Kilder:

Wikipedia.no

Daria.no

Snl.no

Meg

Google.no (for bilder)

 

<bilde>

 

<bilde>

  

<bilde>

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst