Charles Darwin

Ulike fakta om Darwin.

Sjanger
Faktaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2004.02.25

Charles Robert Darwin var sønn av Susannah og Robert Darwin.

 

Han ble født 12. februar 1809 i Shrewsbury, Shropshire; død 19. april 1882 i Downe, Kent.

 

Charles liv kan deles inn I tre perioder: først oppvekst og studier, deretter reisen med HMS Beagle, og til sist livet som forsker etter reisen.

 

Charles Darwin ble født inn i en velstående og liberal familie. Både hans far, Robert, og hans farfar, Erasmus, var leger og botanikere

 

Ifølge Darwin fantes det sannsynligvis bare noen få grunnformer som alt liv har oppstått fra og dermed kan tilbakeføres til. Riktig nok antyder han at det kan ha vært en eneste “urcelle”, men han er likevel forsiktg med å fastslå hvordan organisk liv oppstod I begynnelsen.

 

16 år gammel begynte Charles å studere medisin i Edinburgh, men han orket ikke alle obduksjonene, så han måtte avbryte studiet. Han fikk aldri noen formell undervisning i naturfag, verken på folkeskolen

 eller ved universitetet. I løpet av studietiden ble han godt kjent med flere vitenskapsmenn, og han var aktiv i flere naturvitenskapelige foreninger.

 

Etter forespørsell fra J.S. Henslow (professor i botanikk) ble han med på ekspedisjonen med HMS Beagle som skipets naturviter. Ekspedisjonen var en rent forskningsreise hvor poenget var å kartlegge Sør-Amerikas kyst og få en bedre plassering av lengdegradene. Arbeidet tok lang tid, og reisen varte fra desember 1831 til oktober 1836. Reisen gikk rundt hele jorda: til Brazil, Uruguay, Argentina, Chile, Galapagos-øyene, New Zealand og Australia, og derfra hjemover gjennom Asia, rundt Afrikas sørspiss og etter det tilbake til Europa.

 

Da Darwin kom tilbake fra den lange reisen var han syk: Han orket ikke de

store menneskemengdene i London. Sannsynligvis led Charles Darwin av agorafobi som er sykelig redsel for åpne rom og folkemengder, og sjansen er stor for at det var de ekstremt trange boforholdene under reisen med Beagle som førte til tilstanden.

Spesielt etter at faren døde var Charles Darwin velstående og behøvde ikke ta lønnet arbeid for å forsørge seg selv og sin familie. Fram til sin død produserte han en mengde vitenskapelige bøker om alt fra kjøttetende planter til rur og meitemark.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst