Cuba

Inneholder informasjon om Cuba som historie, økonomi og geografi.
Sjanger
Faktaoppgave
Språkform
Nynorsk
Lastet opp
2004.04.17

Cuba ligger i det varme strøket utenfor mexico gulfen og mellom-amerika i øysammefunnet der. Cuba er ei lang of frodig øy, hovedstaden ligger nord-vest på øya. Cuba består av to øyer, Cuba øy og “isla de la juventa”.

 

Styret på Cuba er kommunistisk republik, Fidel Castro har vore president i landet siden siden statskuppet i 1959. Cuba blei kommunistisk i 1959. Fidel Castro og hans gerilja-soldatar jadge president Batsta. Den kommunistiske omvendiga i landet første til at det blei meir brudd med USA.

 

I 1492 oppdaget Columbus Cuba. Han gjorde krav på øya i Spanias namn. Den første spanske bosetningen blei grunnlagt i 1511, dei sloss lenge med dei innfødte men klate å jage dei vekk/utrydde dei.

 

Cuba slåss uavengighetskrig mot Spania i 1868-78 og eit nytt opprøyr i 1895. Cuba klarte ikkje lausrive seg frå Spania før krigen med USA.

 

Då USA erklærte krig mot Spania i 1898 okkuperte de øya og den blei seinare ein sjølvstendig stat, i 1902. Cuba var styrt av meir eller mindre korrupte militærdiktatorar heilt til Fidel Castro tok over.

I 1962 car Cuba-krisa, då russiske rakett-basar blei byggde på Cubans område. Amerikanske spion-fly fant basane og fekk stoppet viderebyggingen. Ved hjelp av OAS har USA prøvd å økonimisk blokkere landet.

Cuba hadde store hærstyrker i -60 til -70 talet som blei brukt til krigføring i mange afrikanske land, derav Angola var Cubas område. Sovjetunionens fall har isolert Cuba både politisk og skapt ein alvorleg økonomisk situasjon for landet, som bl.a. har fått oljeforsyningene drastisk redusert, noe som hindrer i bruk av maskineri o.l.

 

I Cuba er det flest Katolsk-kristne, det er mange som bur i byane, men også mange som jobber på dei store sukkerrøyr plantasjane, der dei jobber for kost & losji. Sukkerrøyrs plantasjene er Cubas viktigste eksportvare og arbeidgiver.

Dei fleste snakker spansk, det er hovedspråket, mynten er Cubansk peso.

Det er mange som reiser på ferie til Cuba. Dei fleste bur på store hotell, mens det er mange privat heimer som leiger ut. Det er mange som ambefaler det at ein bør bu i eit privatheim fordi du får oppleve meir av landet, og maten er betre.

 

Folket som bur i Cuba er etterkommere av dei spanske kolonistane, men som i alle land er det nokre få minoritetar. Det bur også to millionar portugisara. 8 mill. er frå Spania mens resten er av andre land. Men det er ingen som ser seg som spanske, alle i landet ser seg som cubanarar.

 

Økonomien I Cuba var ganske god før Cuba-krisa, for etter den blei landet utsatt for ei økonimisk blokade frå USA. Det førte til mindre import av olje og fleire bedrifter gjekk konkurs.

No lever Cuba mest av export av sukkerrøyr og turisme, keramikk er også ein god del innvolvert.

 

Slik er det fordelt:

 

<bilde>

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst