De 4 serveringsmetodene
Fransk servering
Med Fransk servering byr serveringspersonalet fram fatet til gjesten slik at dem forsyner seg selv.
- Serveringsmedarbeiderne har forskjellinge oppgaver:
- Ta opp bestilling på drikkevarer og mat.
- Dekke opp kuverten i samsvar med bestilt meny og drikkevarer.
- Skjenke drikkevarene.
- Sette inn tilbehør til retten over og til høyre for startkuverten (f.esk 2. servise, 2. glass, poteter, saus o.l) .
- Holde fatet slik at det hviler på håndservietten i serveringsmedarbeiderens venstre hånd. Når serveringsmedarbeideren står ved en gjest som har startkuverten skal han/hun:
--- sette venstre for inn på venstre side av stolen til gjesten
--- bøye høyre kne samtidig som fatet settes ned til venstre for gjesten
--- holde høyre fot og ryggen mest mulig rett (reguleres me bøyningen av venstre for)
- La gjesten forsyne seg av fatet.
- Gå videre til neste gjest og gjenta operasjonen, mens gjesten ved startkuverten forsyne seg av tilbehøret.
- Rydde ut brukt servise etter hver rett og suppelere med drikkevarer.
Engelsk servering
Engelsk serveringsmetode går ut på at servitøren servere gjesten. Serveringsmedarbeiderne har disse oppgavene:
- Ta opp bestilling på mat og drikke.
- Dekke opp kuverten i samsvar med bestilt meny og drikkevarer.
- Skjenke drikkevarene.
- Sette inn tilbehør til retten over og til høyre for startkuverten (f .eks 2. servise, 2. glass, poteter, saus o.l) .
- Holde fatet slik at det hviler på håndservietten i serveringsmedarbeideren står ved siden av den gjesten som har starkuverten skal han/hun:
--- sette venstre for inn på venstre side av stolen til gjesten
--- bøye høyre kne samtidig som fatet settes ned til venstre for gjesten
--- holde høyre fot og ryggen mest mulig rett (reguleres me bøyningen av venstre for)
--- ha gripebestikk i høyre hånd, føre pekefingeren mellom skje og gaffel og legge på til gjesten
--- når en er ferdig, legger en gripebestikket ned på fatet i utgangstilling med gaffelen ned
- Gå videre til neste gjest og gjenta operasjonen, mens gjesten ved startkuverten forsyner seg med tilbehøret.
- Rydde ut brukt servise etter hver rett og suppeler med drikkevarer.
Russisk servering
Ved russisk servering er maten allerede anrettet på et fat. Serveringsmetoden går ut på at serveringsmedarbeiderne legger over maten fra fatet til gjestens tallerken på et servicebord og deretter plasserer tallerken foran gjesten. Oppgavene til serveringsmedarbeiderne er:
- Ta opp bestilling av på mat og drikkevarer.
- Dekke opp kuverten i samsvar med bestillingen av matrett og drikkevarer.
- Skjenke drikkevarer.
- Gjøre klar servicebordet med varmeplater, tallerkener og gripebestikk.
- Hente inn fatet og presentere det for gjesten. Serveringsmedarbeideren stiller seg da ved enden av bordet og holder fatet på skrå mot gjesten, slik at de kan få se hvordan retten er lagt opp. Presentasjon av fatet har til oppgave å få gjesten(e) til å godkjenne produktet.
- Sette fatet på varmeplaten, dersom det er en varmrett. Serveringsmedarbeideren legger opp på tallerkenene. En annen serveringsmedarbeider sette inn tallerkenen inn til høyre foran gjesten.
- Servere tilbehøret med fransk servering.
Amerikansk servering
Ved Amerikansk servering mener vi tallerkenservering. Slik er gangen i serveringen:
- Maten legges opp på tallerkenen på kjøkkenet.
- Servitøren bærer inn tallerkenene og sette dem inn foran gjesten fra høyre side.
- Hvis tallerkenen er monogram, skal den være midt mot gjesten.
- Dersom tallerkenen har tallerkenklokke skal, skal den fjernes samtidig dersom det er flere gjester ved bordet.
Legg inn din tekst!
Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Last opp tekst