Fakta om Italia

Litt informasjon om landet.

Sjanger
Faktaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2004.06.08
<bilde>
Det bor ca 57 300 000 mennesker i Italia noe som fører til 188,5 innbyggere per km2 . Gjennomsnittlig levealder er 78 år.

 

83 prosent av befolkningen i Italia er Romersk - katolsk kristen og 17 prosent andre religioner. Så det er Romersk – katolsk kristendom som dominerer i Italia. Italia er rik på kvikksølv, pottaske, marmor, svovel, naturgass, olje, kull, fisk. Før var Italia hovedsakelig et jordbruksland, men nå er det landet en ledende industrinasjon. I dag produserer Italia biler, scootere, jern, stål, kontormaskiner, kjøkkenutstyr, elektriske artikler, glass, moteklær og møbler.

 

Italia er ikke noe stort jordbruksland, det er faktisk bare 7% av befolkningen som lever av jordbruk, men det er veldig vanlig at familiene har en liten gård som de driver utenom jobben for å få litt ekstra inntekter eller at de bare dyrker grønnsaker til eget bruk. Men hvis vi ser på sør og nord Italia. Så i den Nordlige delen av landet dyrkes hvete, ris, mais, sukkerroer, vinduer, frukter og grønnsaker. Men sør i Italia dyrkes det mest oliven, fisken og nøtter.

 

Turismen er en av de største næringene i Italia, og i år 2000 mottok landet hele 41 millioner turister, noe som gjør landet til verdens fjerde mest besøkte reisemål.

 

Det er mange høye fjell, der det er fint å stå på ski om vinteren. De fleste av de høye fjellene ligger i alpene nord i landet, og vintersesongen er fra desember til mars.

 

Landet har et kontinentalsk klima, noe som betyr at det for det meste er lange varme somre og korte tåkete vantere, men temperaturen i nord er litt lavere enn temperaturen i sør.

 

Italia er formet som en høyhælt støvelett, og har en lang kystlinje på helle 7600 kilometer. Landet strekker seg ca. 800 kilometer, fra fjellkjedene i nord mot middelhavet i sør. Landet har ikke bare finne fjell og gode temperaturer. De er også et land som består av mye kupert terreng og noen sletteområder, blant annet den kjente Po-sletten rundt Milano og Venezia.

 

Styreform

 

Italia var før et monarki, men i 1946 var det folkeavstemning og det ble bestemt at kongehuset skulle avskaffes og det skulle innføres republikk. Den består av to kamre, deputertkammeret og senatet. Presidenten ble valgt av parlamentsmedlemmer og representanter for de 20 religionene i landet.

Det er presidenten som utnevner regjeringen.

 

Italia ble selvstendig stat i 1861 og har nasjonaldag 25 august. Per dags dato er det Carlo Azeglio Ciampi som er president og Silvio Berlusconi som statsminister. Berlusconi eier også de fleste avisene og tv-kanalene i landet, derfor mener mange at Italia egentlig ikke har ytringsfrihet, siden han kan kontrollere alle nyheter.

 

Historie

 

Roma ble grunnlagt i år 763 f.kr. og i år 400 f.kr til 200 f.kr la romerne hele Italia under seg. Fra 200 f.kr til ca. kristi fødsel, erobret romerne hele middelhavsområdet, med Italia som kjerneland. I de neste 200 årene gikk Romerriket tilbake, og fra år 200 til 1800 var det mange forskjellige land som kjempet om makten i Italia. I 1859-1861 ble Italia et selvstendig land igjen, med hjelp fra Frankrike. Og i 1870 ble Roma hovedstad. I 1929 ble Vatikanstaten opprettet midt i Roma.

 

Italia var på ententens side under første verdenskrig, og etter krigen ble det en økonomisk krise i landet, akkurat som i mange andre land.

 

Fascismen vokste opp i Italia rundt år 1920. i begynnelsen hadde fascismen støtte fra folket, men etter hvert ble styreformen totalitær og Bentio Mussolini ble diktator.

Under andre verdenskrig kjempet italienerne på Tysklands side, men i 1943 – 45 falt fasciststyret i landet, og de ble erobret av tyskerne.

 

I 1946 ble landet demokratisk republikk, og det kristelig- demokratiske partiet hadde makten i årene etter krigen. Italia ble medlem av NATO i 1949 og FN i 1955.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst