Flekkhyenen

Hvorfor er egentlig hyener så undervurdert? Er de så stygge og ekle som du tror?
Sjanger
Faktaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2019.09.30
Tema

Latteren

Hvis vi ser på den latterlignende lyden, som vi mennesker fort kan tolke som ondskapsfull, betyr den noe helt annet enn det vi ofte tror. Variasjonen i latteren fra dyr til dyr avslører faktisk hyenens alder, rang og identitet. Dette bidrar altså til å opprettholde det sosiale i flokken, og til å bestemme hvem som skal få spise først. Hyenene har dessuten et stort repertoar av lyder som brukes til å finne ut hvem som tilhører flokken og hvem som er fremmede i nattemørket. 

Størrelse og valper

Flekkhyenen er på størrelse med en ulv, det vil si, 120-140cm fra hale til snute, og 70-90cm i skulderhøyde og veier 55-70kg, men i motsetning til de fleste andre pattedyr, er hunnen større enn hannen. En studie viser i tillegg at de største hyenetispene får flere valper i løpet av livet enn mindre tisper. Valpene er brune fra fødselen av, og utvikler flekkene først senere. De unge hyenene har tydeligere flekker en de gamle, hvor flekkene kan være nesten helt borte. I det fri kan en hyene bli 19 år gammel. Det er kun alfahunnen som får valper, så valpene er derfor hele flokkens ansvar.

Samarbeid

En studie viser dessuten at hyener gjør det bedre på tester som krever samarbeid enn sjimpanser. Hyener uten trening med denne typen oppgave fra før av ble satt inn i et bur, og hadde to tau hvor begge måtte trekke i hvert sitt tau samtidig. Hyenene brukte kun to minutter på oppgaven, dessuten gjorde de oppgaven raskere med andre hyener til publikum. Denne oppgaven minner litt om hvordan de jakter sammen ute i det fri. Hyenene tilpasset seg dessuten hverandre for å løse oppgaven.             

Flokken

Hyenene lever i flokker på 3-80 dyr, hvor hunnene er dominante. Mange tror dessuten at de er rene åtseletere, noe som antakelig også er litt av grunnen til at folk avskyr dem, men de nedlegger faktisk 70-80% av byttene sine selv, og mens man ofte har trodd at hyenene har tatt byttet fra løvene kan det fort være motsatt! Hyenene jakter ofte om natten, i jaktlag på 2-5 dyr.

Konklusjon

Menneskene har altså laget seg et feilaktig bilde av hyenen, fordi de «flirer», lukter stygt, noe andre rovdyr også gjør, og fordi de er stemplet som åtseldyr. Mange kan også ha vært litt redde, fordi kjevene deres er sterke nok til å knuse bein (og derfor ligner den for så vidt på jerven). Egentlig er den et smart dyr som samarbeider bra og har et avansert rangsystem innen flokken.

 

Kilder:

https://snl.no/hyener

https://forskning.no/content/store-hyener-far-flere-unger

https://forskning.no/biologi-dyreverden/2010/04/avslorende-latter

https://forskning.no/dyreverden-kommunikasjon-sosiale-relasjoner/2009/09/hyener-bedre-pa-samarbeid

https://no.wikipedia.org/wiki/Flekkhyene 

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst