Fordøyelse

Forklarer hva som skjer i fordøyelsen, fra munnen til enden.

Karakter: 5 (10. klasse)

Sjanger
Faktaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2005.04.30

Når du spiser mat begynner fordøyelsen alerede i minnhulen. Tygging bryter ned aten til mindre deler. Spyttet bryter opp karbohydrater. Spyttet innheolder enzymet amylase, som dreper bakterier.

 

Så blir maten presset ned gjennom spiserøret, videre til magesekken. En kraftig muskel stenger magesekken. Så sipper magesekken ut Saltsyre (Hcl, ph 0.9).

 

Så knar magen maten med musklene rundt magemusklene, flimmer håt på innsiden av magesekken beskytter den mot den sure magesaften. Magesaften inneholder enzymet pepsin.

 

Etter noen timer, når maten er blitt gjort om en slaks grøt, går maten i små klumper videre til tolvfingertarmen. Når maten kommer til tolvfingertamen, som for øvrig har fått det navnet fordi den er likelang som tolv fingre, slipper bukspyttkjertelen ut trypsin, amylase lipase og bikarbonat, og leveren slipper ut galle.

 

Trypsinet spalter opp proteiner til aminosyrer, amylasen spalter opp karbohydrater til disakkarider, lipasen spalter opp fett til glyserol og fettsyrer og bikabonatet nøytraliserer den sure mage saften, slik at tarmene ikke skal ta skade. Gallen hjelper til med å bryte ned fettet og finfordeler det rundt om i kroppen.

 

Så går maten videre til tynntarmen, det er her meste parten av næringen blir sugd opp som vann, salter, gallesalter, aminosyrer, fettsyrer, vitaminer og monosakkarider.

 

Etter dette går maten videre til tykktarmen hvor vann (med salter) blir sugd opp. Så begynner gjæringsprosessen ved hjelp av noen bakterier. Etter alt dette er ferdig fylles restene opp til det blir fult og det er da du må på do. Ca 1/3 av det som kommer ut er bakterier.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst