Fordøyelsessystemet
Beskriver kort fordøyelsessystemet vårt fra munnen til tykktarmen via tynntarmen.
Fordøyelsen begynner i munnen:
Når vi tygger maten i munnen så blandes den med spytt. Spytte inne holder nesten bare vann, men det er også amylase i den. Amylasen bryter ned karbohydrater. Spyttet lager også et seigt slim som smører maten slik at den sklir lettere ned halsen.
Fra svelget til magen:
Tungen dytter videre mat klumpen bakover i svelget. Dette setter i gang en svelgerefleks, hvor mange muskler samarbeider om å presse klumpen nedover. Åpningen til nesehullet blir stengt og strupe lokket legger seg over luftrøret. Da er maten mot spiserøret. De snurper røret sammen like bak matklumpen og presser hele tiden maten den veien den skal.
Magesekken – sterke muskler og sur magesaft.
En sterk lukkemuskel sperrer nederst på spiserøret slik at maten normalt sett ikke skal klare å komme opp igjen. I veggen i magesekken er det kjertler og sterke muskler. Kjertlene sender ut sur magesaft og enzymet pepsin. Musklene trekker seg sammen og knar maten. Når magen har jobbet med dette i et par timer så er maten blandet godt med magesaft og pepsin. Tynntarmen er mellom 6-7 meter lang så næringen har godt tid på å bli samlet opp.
Tykktarmen – enden er nær
Den grøten som har kommet til tykktarmen er så å si avføring. Når veggene i tykktarmen suger opp natrium ioner, følger også vann med inn i tarmveggen og går i blodet. Avføringen er begynt å bli fast. I tykktarmen er det store mengder bakterier som arbeider med tarminnholdet. Ca en tredjedel av avføringen er bakterier.
Tolvfingertarmen, bukspyttkjertelen og leveren:
Når maten er ferdig i magen sendes den videre til tolvfingertarmen i små porsjoner. Det er den første korte delen av tynntarmen. Den er litt over 20 cm. Her slippes det galle fra leveren og bukspytt fra bukspyttkjertelen ut til maten. Bukspyttet gjør at det sure mageinnholdet blir nøytralisert før det kommer til tynntarmen. Enzymene i tarmen tåler nemlig ikke den sure vellingen fra magesekken. Gallen får fettklumper til å dele seg opp i små fettdråper. (gallen gir avføringen farge)
Tynntarmen – der det meste skjer:
Turen videre går til tynntarmen. Det kan ta 3-5 timer før maten har passert tynntarmen. Her foregår nedbryting av maten og oppsuging av næring. Matten presses frem over i tarmen ved hjelp av muskler (peristaltiske bevegelser).
Bevegelsen av tarmen og enzymer som får maten til å bli brutt ned. Enzymene deler næringsstoffene så godt at de kan gå gjennom tarmveggen og videre inn i blodet. Nå kan næringen fraktes opp til alle cellene i kroppen. Avføringen lagres tilslutt i endetarmen, når den er full kjenner vi at vi må på do.
Legg inn din tekst!
Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Last opp tekst