Guden Shiva i hinduismen

Generell informasjon om guden Shiva.

Sjanger
Faktaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2006.03.29

Shiva er hinduismens ødeleggende og motsettende gud. Men han er også i stand til å skape liv. Han/hun er en av de største og mektigste gudene for hinduene. Alle som tilber Shiva kalles shivaitter. På bilder ser vi ofte Shiva danse i en ring av flammer å slå vilt rundt med en klubbe mens han står på en dverg.

 

Shiva er

*Ødeleggelsens gud

*En motsettende gud

*Dansenes herre

*Yogaens store læremester

 

<bilde>

 

Shiva symboliserer det ekstreme innen askese og seksualitet. Og framstilles som ”guden som er halv kvinne”. Den kvinnelig halvdelen representerer det skapende, aktive og erotiske. Den mannlige halvdelen representerer det ødeleggende, passive og asketiske. ( Askese betyr at en lever et begrensa liv, med få eiendeler. Det stammer fra et kinesisk ordtak som sier ar man skal eie maks. 7 ting. Hvis man eier mer enn dette er det tingene som eier deg, og ikke du som eier tingene. Altså skildrer Askese et enkelt liv.)

 

I den Hinduistiske kulturen er det vanelig at gravide kvinner tilber Shiva i løpet av svangerskapet. For at ungene ikke skal få skader eller missdannelser. Shivaittene har litt rare/snåle tradisjoner, blant annet drikker de mye alkohol og røyker en del cannabis når de holder på med såkalte  ”tantriske ritualer”.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst