Henri Becquerel og radioaktivitet

Henri Becquerels oppdaging av radioaktiviteten.
Sjanger
Faktaoppgave
Språkform
Nynorsk
Lastet opp
2007.04.24

Henri Bequerel var en fransk fysikar som var med å oppdage radioaktiviteten. Han var fødd i Paris den 15. desember 1852 og døde den 25. august 1908 og han fekk 4 generasjonar som seinare blei forskarar. Han studerte vitenskap ved École Polytechnique og som ingeniør ved École Nationale des Ponts et Chaussées.

 

<bilde>

Henri Becquerel.

 

<bilde>

Bilete av den fotografiskeplata som var bestrålet av radioaktivitet frå uran.

 

Ein dag i 1896 då han jobba med uran mineralar, oppdaga han at ein av dei fotografiske plata hadde fått store flekkar på seg då han hadde lagt uran oppå det. Han skjøna då at uran sendte form for stråling. Seinare fann han ut at det var radioaktiv stråling som kom frå uranet. Etter han kom Marie Currie som den nye forskaren innen radioaktivitet.

 

Denne oppdagelsen bana ny veg for forskning og vitenskap. Me har funne fordelar me radioaktivitet som PET-skanning, C-14 datering av dyr og plantar og laga behandligar mot kreft. Men det er også ulempar og farar med dette, som kjernefysiske våpen og strålingutslepp frå atomkraftverk som kan drepe tusnar av mennskjar.

 

Me har også ein måleeing som er oppkalla etter han. Ein Bacqurel (forkorta Bq) er ein desintegrasjon per sekund, eller utsendelsen av ein partikkel per sekund.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst