Hinduismen

Noen få fakta om hinduismen.
Sjanger
Faktaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2006.10.05

Hinduismen er den tredje største religionen i verden, etter kristendommen og islam. 13 % av verdens befolkning tilhører hinduismen. Hele 90 % av disse bor i India. Hinduismen spredte seg ved at de hinduene som reiste rundt tok med seg sin religion og dyrket den der de slo seg ned, flere og flere ble med i religionen fordi den var så fri. Men hinduer sier at man kan ikke bli hindu man blir født hindu, men religionen er åpen for andre så de kan ha hinduismen som en støtte til hvordan de skal leve livet.

 

<bilde>

 

Hinduismen utviklet seg fra religiøse ytringer i Sør-Asia rundt år 2000 f.kr. Hinduismen kan derfor ikke identifisere med noen begynnelse eller noen grunnlegger for religionen. Slik sett er det passende at hinduer i dag ikke bare kaller sin religion for hinduisme, men også for sanatana dharma, den evige religion.

 

Hinduismen har ingen lederskap (som prester) eller noen trosartikler. De har mange skrifter som de ser på som hellig, og det blir delt inn i to grupper, shruti (det som er hørt) og smitri (det som er husket).

 

Shruti ble åpenbart til hellige menn, mens smitri har menneskene som forfattere. Hinduismen er en religion med utrolig mange guder og gudinner. De bestemmer selv hvor mange og hvilke de vil tilbe, og hver gud har sin historie og sin mening.

 

<bilde>

Lotusblomsten symboliserer renhet og fruktbarhet.

 

Hinduer tror at hvert menneske har en udødelig sjel, atman. Som gjenfødes millioner av gang i ulike former, i pakt med karma. Men man kan komme til moksa, frigjøringen fra gjenfødelsen. Dette er det de tror livet går utpå, gjøre gode ting så vil gode ting hende deg, og kanskje kan du komme i en høyere kaste i neste liv. Ellers er det helligste i hinduismen kua, og stavelsen OM er den reneste lyden. Dette er bare litt av den store religionen, hinduismen. En fascinerende og fargerik religion.

 

<bilde>

Draktene er tegn på respekt hvis man går i dem.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst