Italia

Fakta og øvrig informasjon om Italia.
Sjanger
Faktaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2006.05.16

 

 

 

 

 

 

 

Fakta

Hovedstad

Roma

Innbyggertall

58 262 000

Størrelse

301 277km

Offisielt språk

Italiensk

Religion

Romersk-katolsk kristendom

Mynt

€ (Euro)

Nasjonaldag

25 april

Nasjonalsang

Fratelli d`Italia (Italias brødre)

USD per innb.

19 270

Bruttonasjonalprodukt

Ca. 1 101 258mill.

Styreform

Republikk

Valgdeltakelsesprosent

85-90%

Lengste elv

Po, 670 km

Høyeste fjell

Monte Bianco (Mont Blanc) 4.807m

Gjennomsnittslevealder

73.5 for menn, 80 for kvinner

Økonomi

Ganske industrialisert, og landbruket satt tilbake

 

Landskap

Italia ligger både i den tempererte og subtropiske sonen. Det er Alpene, Posletta og Appenninene i nord som utgjør den tempererte delen, resten har vel egentlig et middelhavsklima. Middelhavsklima vil si at man har varme og ganske tørre somrer, mens om vinteren er det mildt. Men det har i det siste vært ekstremt mye snøvær i de søreuropeiske landene, og snøen har ikke bare vært i Alpene som det pleide å være. Dette skyldes sannsynligvis den globale oppvarmingen. Fjellene i nord utgjør en slags grense mellom landene, der er det en arktisk fjellflora. ”Nedenfor” Alpene er Posletta, den største sletta i Italia. Det er ganske flatt i resten av landet også, men Appenninene utgjør litt stigning. Italia har en enorm kystlinje rundt resten.

 

<bilde>

 

Dyr og planteliv

I Italia kan man se omtrent alt man vil av planter. Det er masse forskjellige plantetyper, blomstertyper, dyrearter, fisketyper, amfibietarter, pattedyrarter, fuglearter, øglearter, slangearter, skilpaddearter og lignende. For mer enn to tusen år siden var omtrent hele Italia dekket med skog, men som mange andre steder har det blitt utsatt for avskogning. Det er for det meste eiketrær og furutrær. Landet har importert en del kinesiske trær som trives svært godt, som for eksempel appelsin og sitron. Det har eukalyptus fra Australia (det er ekstremt brennbart når det blir tørt, forårsaker masse skogbranner i Australia), kaktus og mais fra Amerika og aloe fra Afrika. Mange av disse trærne ble importert i Romertiden.

 

Mesteparten av pattedyrartene i Italia er flaggermus og gnagere (ca.63 %). Skogsdyr som vi har i Norge, finnes det en del av i Italia også (det er nesten bare elgen Italia ikke har). Italia har mer enn 400 forskjellige fuglearter, ca. halvparten av disse hekker. Så noen få minutter rett før vinteren hvert år, er bilene svært utsatt for et regn av fuglebæsj.

 

<bilde>

 

Det er litt over 500 fiskearter i Italia. Mange av disse er ekstremt sjeldne og utrydningstruede.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst