Johan Falkberget

Sammendrag av Johan Falkberget, livet hans og hans bøker osv.
Sjanger
Faktaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2007.04.23

<bilde>

Johan Falkberget ble født i Rugldalen på Røros i september i 1879, og døde 5.April 1967.  Begynte som malmvasker bare 7 år gammel, og var gruvearbeider ved gruva Christianus Sextus på Røros til han ble 27 år gammel. Falkberget ble ferdig med folkeskolen i 1894. Mange av Falkbergets romaner skildrer arbeidere og arbeidsvilkår i gruvesamfunnet. Gjennombruddet kom med en roman som het ”Den fjerde nattevakt”.  Han har skrevet rundt 50 bøker.

 

Om Johan Falkbergets liv

Johan Falkberget fikk oppleve hva hardt arbeid var allerede fra han var barn. Han arbeidet lange og slitsomme dager i gruvene allerede fra han var barn. Sammen med han i gruvene arbeidet onkelen Ole Johnsen Jamt, som lærte Falkberget å lese og skrive. Etter det daglige arbeidet i gruva slappet Falkberget av med å skrive. Han skriver ”svært detaljert og realistisk om de slitsomme og nærmest uoverkommelige dagene arbeidere og småfolk levde” (wikipedia). Det var de fattige og vanskelige kår Falkberget vokste opp under som preget hele hans forfatterskap. Kontrasten mellom romantikk og realisme ble sentralt i Falkbergets diktning, samt hans kristne sosialistiske politikk. Han gav ut sin første fortelling i 1902 ”Når livskvelden kjem”, og han skrev helt til han var 80 år gammel. Det siste han skrev var en roman på fire bind, ”Nattens Brød”. Falkberget fikk ikke nobelprisen i litteratur(den stakk svenskene av med), men han fikk i stedet ”Det norske folks nobelpris” også kalt ”Hjertens nobelpris”. Falkbergets forbilder var store norske diktere som Bjørnson og Undset. Da Falkberget var 60 år formulerte han en selvtolkning:

 

”Jeg er bergmannen. Jeg er det vesen, følelse, - min diktning, min forskning er bergmannens og mitt syn på alt er vel også hans Når man er runnet av en 300-årig bergmannslekt, er det nokså naturlig.”

 

Vitkige verk av Johan Falkberget

 • Debut: ”Svarte Fjelde” 1907
 • Småfortellinger før 1907 – 1913 (de ble trykt i ”fjell-ljom”)
 • Eli Sjursdotter 1913 (tragisk kvinneskikkelse, tema fra Armfeldts felttog)
 • Lisbet på Jarnfjell 1915
 • Brendoffer 1917 (naturalistisk)
 • Bør Børson 1920 (samfunnssatire, humor)
 • 1922: Året med de mange personlige kriser(mistet mora og dattera…)
 • G.brudd -Den fjerde nattevakt 1923(Gunhild Bonde David FinneàBenjaminSigismund Prest)
 • Christianus Sextus 1920-1930 (flere bind, handler om gruvedrift, kampen for å overleve)

Nattens Brød:

 1. 1. Ann Margitt 1940
 2. 2. Plogjernet 1946
 3. 3. Johannes 1952
 4. 4. Kjærlighetens veier 1959

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst