Johan Sebastian Welhaven

Kort om Johan Sebastian Welhaven
Sjanger
Faktaoppgave
Språkform
Nynorsk
Lastet opp
2003.02.12

Født: 1807 i Bergen.

Fullt navn: Johan Sebastian Welhaven.

Foreldre:?

Gift med: Ida Kjærulf og Josephine Bidoulac.

Død: 1873.

 

Han var ein ”bråkmakar” som barn og han var bortskjemd. Far hans var prest og ville at Johan Sebastian også skulle bli det. Han begynte på teologistudier men slutta etter kvart for han likte det ikkje noko særleg. Han jobba også ei periode som teiknar/målar.

 

I 1836 budde han i Paris og han trivdes godt der. Camilla Collet var veldig forelska i han. Men han kunne ikkje besvare følelsene hennes. Han var uvenn med bror til Camilla, Henrik Wergeland. Dei hadde heilt forskjellig syn på ting og forskjellige måtar å dikte på. Han dikta på ein romantisk måte og hadde sans for det som var mystisk og magisk. Han var opptatt av rim og rytme i dikta.

Han hadde eit hemmeleg forhold til Ida Kjærulf i 3år. Men ho døydde. Welhaven var veldig trist på grunn av det. I 1845 gifta han seg med Josephine Bidoulac.

 

Året etter dei gifta seg vart han utnemd til professor i filosofi. Bjørnstjerne Bjørnson takka han for alt det gode han hadde gjort for landet. Han døydde i 1873 og då hadde han i lengere tid sett at landet utvikla seg ikke slik som han ønska.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst