Johans Sebastian Welhaven

Her er det litt fakta om Johan Sebastian Welhaven.
Sjanger
Faktaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2006.11.21

Johans Sebastian Welhaven er fra Bergen, faren hans var prest på et sykehus for spedalske. Han viste stor omsorg for pasientene og forlangte at barna skulle omgås dem på en høflig måte. Welhaven var ikke så veldig glad i skolen, og han var ikke noen mønsterelev heller. Faren ville at han skulle studere teologi I 1825 begynte han og studere teologi i Kristiania (Oslo). Teologi tyder ”Prestestudie”. Wergeland studerte og dette året her. Johan tok aldri eksamen, han skulle å ville bli forfatter. I motsetning til Wergeland fullførte han aldri studiet.

 

Welhavn var svært kritisk til Wergelands dikt. Han mente at de var for lite gjennomtenkt, de fulgte ikke et regelmessig mønster og var fulle av utbrudd og stormede følelser. I sine dikt la han vekt på ro og harmoni.

 

I 1837 møtte Johan en annen kvinne, Ida Kjerulf. Hu var 20 år når hu møtte Johan. Johan fridde til Ida og fikk ja som svar, men mor til Ida nekta de å ekte hverandre, fordi hu mente at Johan ikke kunne forsørge dattera hennes. De holdt kontakten hemmelig i tre år, da skreiv Johan mange kjærlighetsbrev til Ida. Vinteren 1840 mista Johan, Ida, hu dødde av tuberkulose, tre uker etter at Johan ble utnevnt til Lektor i Filosofi.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst