Jorda

Fakta om planeten vi bor på.

Sjanger
Faktaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2008.02.28

Jorda eller Tellus som den også blir kalt er 6,4 milliarder år gammel og er den eneste planeten som det er liv på i solsystemet vårt. Jorda er den tredje planeten fra sola og derfor har jorda grei Tempratur for oss. Max temperatur er Ca 55 grader celsius og miste temperatur er -60. Jorda bruker 365 dager rundt sola, som tilsvarer 1 år, men det blir 1 år og 6 timer viss man skal ha med skuddår.

 

Jorden består av tre lag, Jordskorpen som vi står på. Mantelen, som er noen steder flytende og ligger mellom midten og jordskorpa. Kjernen, som er helt flytende og ligger midt inne i jorda, og haren temperatur på 4,000-5,000 grader.

 

For ca 230 millioner år siden var de fleste kontinentene på jorden samlet i et veldig stort kontinent men, de har gått sakte fra hverandre og det har blitt sånn det er i dag. jordoverflaten er delt inn i 15 lag. Disse ligger delvis inntil hverandre og utgjør jordskorpa. Disse platene går sakte men sikkert mot eller vekk fra hverandre, slik kan hele kontinenter flytte på seg, men det kan skje uhell også: Eks når tsunamien i thailand kom beviste forskerne at to jordplater ble presset hardt mot hverandre og den ene spratt opp, da kom det er giga bølge som rammet mange land.

 

Visste du:

At antallet på jorda bare stiger å stiger, nå er antallet 6 416 439 221.

At pga for mye forurensning kommer det sansynligvis til og bli en global oppvarming på jorda.

At Jorden har bare 21%oksygen men, 77% nitrogen!

At Jordens gjennomsnittslige fart er på 29,783 km/s!
At jorden består av Kristne 32,71 %,
At jorden betår av Muslimer 19,67 %,
At jorden betår av Hindu 13,28 %,
At jorden betår av Buddhister 5,84 %,
At jorden betår av ikke-religiøse 14,84 %,
At jorden betår av andre 13,05 %
At jorden er dekket av 70% hav!
At jorden består av 7 kontinenter.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst