Joungfrauområdet i Sveits

Informasjon og fakta om jungfrauområdet i Sveits.

Karakter: 6

Sjanger
Faktaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2009.01.25

Grindelwald

Grindelwald er en by i Jungfrauområde. Den ligger 74 km fra hovedstaden Bern, og 1074 meter over havet. Du kan komme deg til Grindelwald med buss, tog, fly og bil. Et knutepunkt for buss, bil og tog oppover dalen til Grindelwald er Interlaken by, som ligger imellom to flotte innsjøer, Thunersee og Brienzersee. På disse to innsjøene går det mange turistbåter. Noen av dem er gamle ”hjuldampere”, like som vi har et av i Norge som ikke er i full drift lenger, den hvite svane på Mjøsa.

 

Tar man toget opp til Grindelwald fra Interlaken er jernbanen veldig smalspora, og det vil sitte mange japanere og amerikanere rundt deg. De veit å finne fram til fine og kjente steder der Jungfrauområdet er et av dem. Rundt Grindelwald er det mange fine turløyper.

 

For eksempel kan du ta gondol opp til Kline Scheidegg, og derfra gå ned til Grosse Scheidegg eller Bussalp. Det vil ta ca en time og et kvarter til Grosse Schiedegg og to timer og førti minutter til Bussalp. Disse turene er fine naturopplevelser, med mange små elver ved siden av veien. De er verd å prøve.

 

<bilde>

 

Trümmelbachfälle

I Jungfrauområde er det Trümmelbachfälle, Lauterbrunnen tal og Jungfraujoch som er på lista over UNESCOs kulturarver i verden.

 

<bilde>

 

Trümmelbachfälle ligger femten km fra Interlaken og har ti vannfall inne i fjellet. Du kan gå en runde å se på alle fossene. På et sekund går det 20 000 liter vann igjennom fjellet, og alt kommer fra isbreene på fjellene Eiger, Mônch og Jungfrau. Hvert år går det ca 20 200 tonn vann igjennom. Dette er det eneste isbrevanfallet i Europa inne i et fjell som fremdeles er i drift.

 

Jungfraujoch

Joungfraujoch er et sted som det er verdt å ta turen til. Det ligger på fjellet Jungfrau, og er den høyeste jernbanestasjonen i Europa på 3454 moh. Derfor kalles den ”Top og Europe”.

 

<bilde>

 

På en fin dag kan du se helt til Frankrike og Tyskland. Når du har tatt jernbanen opp til Jungfraujoch, kan du for eksempel låne et akebrett og ake nedover en liten isbre, eller se på et Is-palass som er laga til under isbreen. Du kan også ta en heis for å komme helt opp til restauranten som ligger på toppen av fjellet.

 

Der kan du spise en kjapp lunsj før du tar toget videre, eller en ordentlig koselig middag med utrolig fin utsikt.

 

Lauterbrunnen tal

Lauterbrunnen er en by som ligger i en dal som kalles Lauterbrunnen tal og tolv kilometer fra Interlaken. Spesielt med Lauterbrunnen tal er de syttito vannfallene nedover fjellveggene. Gryffenbach og Spissback er to av dem. Byen er veldig familievennlig og har underholdning som disko, bar og teater og aktiviteter som minigolf, fjellturer, basseng, tennis, sykkelløyper, fisking, paragliding, langrenn og skøytebane.

 

Wengen

Wengen er en liten by med 1405 innbyggere som ligger ved foten av Eiger, Mönch og Jungfrau. Byen ligger på 1274 moh, og er et perfekt sted for familieferier. Det er aktiviteter både sommer og vinter. Om sommeren har du fine turløyper i fjellene, og om vinteren er det mange skiløyper for både nybegynnere og viderekommende.

 

Wengen er mest kjent for det voldsomme World Cup-Race i januar hvert år, der mange kjente alpinister er med. Kjetil André Aamodt vant slalåm i Wengen i 2000 og kombindert i 2003. I 1999 vant Lasse Kjus utfor.

 

<bilde>

Lasse Kjus

 

Mürren

Mürren er en fjellby med 450 innbyggere som ligger 1650 moh. Den er bilfri med kjempefin utsikt mot de tre fjellene Eiger, Mönch og Jungfrau. Byen og spesielt kjent for en restaurant kalt Piz Gloria og gondolen opp til Mürren. En av James Bond filmene, On Her Majesty’s Secret Service, ble spilt inn i restauranten og i gondolen. George Lazenby som spilte James Bond i denne filmen, hadde flyskrekk og ville derfor ikke spille inn noen flyscener. Allikevel måtte han ta gondolen opp alene, og stå på taket på gondolen mens den kjørte.

 

Brienz

Fra Brienz by kan du ta tog opp til Brienzer- Rothorn, som er et fjell i de sveitsiske alper. Du kan også gå på Swiss Open–Air Museum. Det er et museum med 80 forskjellige hus og gårder fra Sveits. Giessbach Falls er sju vannfall på totalt 278 meter du kan kjøre, ta båt eller gå til for å se på. Det vil ta ca fire minutter med båt, og tjue minutter å gå til vannfallene fra byen.

 

Eiger, Mönch og Jungfrau

Eiger, Mönch og Jungfrau er tre kjente fjell som ligger i Jungfrauområdet. Eiger er 3970 meter, Mönch er 4107 meter og Jungfrau er 4158 meter høyt. Både Mönch og Jungfrau er fine fjell for fjellklatrere, men Eiger er en større utfordring. Mer om Eiger kan du lese nedenfor. De tre fjellene ligger som tre topper ved siden av hverandre der Eiger er til venstre, så kommer Mönch og deretter Jungfrau.

 

<bilde>

 

Eiger

Eiger er et fjell som ligger mellom byene Interlaken og Brig. Fjellets navn betyr ”Trollet”. Første gang noen besteg dette fjellet var i 1858, men den farlige nordveggen ble ikke besteget før i 1938. Nordveggen på Eiger er 1800 meter rett opp. Siden 1935 har over femti klatrere omkommet etter å ha prøvd å klatre opp denne veggen. Dette er en av de tøffeste utfordringene klatrere har i Europa.

 

Inne i fjellet går Jungfraubanen, som er en togbane du kan ta for å komme opp til Jungfraujoch, inn i en tunnel. Toget stopper midt i tunnelen der du kan nyte utsikten igjennom åpninger i veggen.

 

Det finnes en film om Toni Kurz og Andi som prøvde å klatre opp nordveggen på Eiger. Den filmen er verd å se. Den er kjempespennende, og lærerik.

 

<bilde>

 

Schynige Platte

Det som er kjent med Schynige Platte er at det finnes en ”hage” du kan gå rundt i. Rundturen er ca 500 meter, og der finnes det forskjellige blomster som vokser naturlig. Denne hagen ble funnet i 1927.

 

For eksempel kan du finne mest av disse blomsterartene i misten av juni: gentiana verna, Soldanella alpina, Crocus albiflorus, Primula auricula og Pulsatilla alpina.

 

<bilde>

Soldanella alpina

                                                 

I juli er det spesielt disse blomstene som blomstrer: Rhododendron ferr, Lilium martagon, Viola calcarata, Androsaca helvetica og Gentiana acaulis.

<bilde>

Andarosaca helvetica

 

I august blomstrer disse blomstene for fult: Aconitum compactum, Papaver aurnticum, Leontopodium alpinum også kjent som er Edelweiss, og Gentiana alpinum.

 

<bilde>

Edelweiss

 

Den siste måneden du kan nyte blomstene er i september. Da kommer disse blomstene fram: Gentiane asclepiadea, Carlina acaulis, Pulsatilla, Delphinium elatum og Eryngium alpinum.

 

<bilde>

Eryngium alpinum

 

For å komme opp til Scynige Platte kan du ta jernbanen. Jernbanen er smalspora, og har vært der i mange år. Toget går ikke så fort, 12 kilometer i timen, men det er flott natur. Du kan se den fantastiske utsikten på 4000 meter rett mot fjellene Eiger, Mônch og Jungfrau.

 

Jungrauområdet er et flott område for både store og små, med eller uten god kondisjon. Sommer eller vinter, like fint, og masse moro å finne på.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst