Jupiter

Fakta om planeten Jupiter.

Sjanger
Faktaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2004.11.11

Jupiter er den femte planeten fra sola. Den er den første planeten i det vi kaller det ytre solsystem. Det indre solsystemet består av Merkur, Venus, Jorda og Mars. I mellom det indre og det ytre solsystem ligger det et asteroidebelte. Jupiter er den største planeten, og er derfor oppkalt etter den største og den mektigste guden Jupiter. Jupiter var gudenes konge.

 

Månen bruker 748,5 døgn på en runde rundt Jupiter og er 3-4 kilometer stor. I likhet med mange av de andre småmånene rundt Jupiter er den trolig en innfanget asteroide. Jupiters sterke tyngdekraft påvirker alle objektene i nærheten og kan relativt lett fange inn små asteroider.

 

Asteroider er steinblokker fra 50 m til noen mils størrelse som har svevd rundt i Solsystemet siden dets tilblivelse for 4,6 milliarder år siden. De fleste asteroidene går i bane mellom banene til Mars og Jupiter. Det er nettopp Jupiters tyngdekraft som har forhindret at disse asteroidene kunne samle seg til Solsystemets 10. planet.

 

Jupiter har en diameter på 142800km.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst