Klamydia

Nyttige fakta om kjønnssykdommen klamydia.
Sjanger
Faktaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2011.03.02

Klamydia er den vanligste seksuelt overførbare sykdommen. Den er litt "lur" så de fleste som er smittet merker det ikke. Alle bør teste seg ved partnerskifte, så de ikke går med smitten lenge og så de ikke smitter videre til ny partner.

 

Klamydia
Klamydia er en bakterielignende organisme som smitter seksuelt, det vil si at den smitter ved direkte kontakt mellom slimhinner ved samleie og ved munnsex og gir en av de aller vanligste kjønnsykdommene i Norge. Klamydia er veldig smittsomt, ca. 25% ved samleie. Sykdommen gir få plager, slik at mange går lenge med det uten at de oppdager det. Det er det som gjør den så skummel.

Kan påvirke fruktbakheten
Klamydia er farlig fordi den noen ganger kan gi eggstokk- og egglederbetennelse hos jenter, noe som igjen av og til kan gi langvarige magesmerter eller problemer med å bli gravid senere. Eggstokk- og egglederbetennelse kan gi livstruende infeksjoner, og må ofte behandles på sykehus med store mengder antibiotika.

Gutter kan få betennelse i bitestikkelen, noe som er en av de vanligste årsakene til sterilitet.

Kan man oppdage klamydia?
De fleste av dem som blir smittet av klamydia er altså uten symptomer, men de symptomene gutter kan ha er:
- Væsking eller utflod fra urinrøret.
- Svie ved vannlating eller hyppig vannlating.
- Smertefull, rød og hoven pung.
- Utslett eller sårhet på penishodet.
- Svie/ubehag under eller etter samleie

De symptomene jenter kan ha er:
- Forandret utflod eller blødninger mellom menstruasjonene.
- Svie ved vannlating eller hyppig vannlating.
- Smerter nederst i magen. Får du samtidig feber, bør du oppsøke lege samme dag.
- Svie/ubehag under eller etter samleie

Man kan også få en klamydiahalsinnfeksjon etter å ha blitt smittet ved munnsex.

Sjekk deg hos legen eller helsesøster
Hvis du har mistanke om at du har en kjønnsykdom er det viktig at du går til lege for å få det sjekket. Hvis du bor i en kommune hvor det er helsestasjon for ungdom eller liknende tilbud, kan du ta kontakt med dem for å få en sjekk. Både testen og behandlingen er gratis. Jenter er ikke nødvendigvis nødt til å gjøre en gynekologisk undersøkelse, man kan også sende inn en urinprøve til undersøkelse. Gutter kan teste seg for klamydia ved å levere en urinprøve hos legen. Har man sår hals og mistenker en klamydiainfeksjon i halsen, kan det tas en prøve derfra også. Rutineprøve hos legen må man betale for. Det er kun når ved mistanke om smitte at det er gratis der.

 

Klamydia kan enkelt behandles med en kortvarig antibiotikakur.
Både testen og behandlingen er da gratis.

Man blir ikke immun mot sykdommen, så selv om man har hatt klamydia før, kan man få det på nytt. En bør derfor teste seg for klamydia hver gang en har sex uten bruk av kondom med en ny partner.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst